Mak je jednogodišnja biljka koja ima ružičaste, bijele, žute, narančaste, crvene ili ljubičaste cvjetove. Zrela makova glavica izvana je naborana i okrunjena pestićem. Unutar glavice nalazi se nekoliko odjeljaka koji sadrže stotine sjemenki. Sjemenke su sićušne, bubre-žastog oblika, orašastog okusa i hrskave teksture. Mogu biti smeđe, sivo-pla-ve i žute boje. Ulje maka dobiva se hladnim prešanjem sirovog sjemena i ono je jestivo kao i svako drugo sjemensko ulje. Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao "biljka veselja". Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu. Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i liječenje grčeva u abdomenu. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje. U narodnoj medicini mak se koristio za dobivanje opijuma koji su liječnici koristili za umirenje bolova, ali su ga nažalost mnogi i zloupotrebljavali. Mak koji se prodaje u dućanima ne sadrži alkaloide, jer je sjeme osušeno. Zrele sjemenke pitomoga maka sadrže vrlo malu količinu alkaloida, a morfina u sjemenkama upoće nema. Osim kao hrana, sjemenke se koriste kao blago sredstvo protiv nemira, nesanice i ta umirenje.
❖ PRIPRAVAK: uzeti žlicu svježeg soka mažurana, žlicu svježeg soka metvice, žlicu svježeg soka kadulje, 100 g voska i 200 g svinjske masti ili lanolina. Iscijedimo sok iz biljke te dobro pomiješamo s otopljenom svinjskom masti i voskom te kratko kuhamo dok prestane izlaziti para. Pohranimo u odgovarajuću ambalažu. Mažemo sluznicu nosa kod jakih hunjavica i prehlada.
❖ PRIPRAVAK: uzeti žlicu svježeg soka mažurana, žlicu svježeg soka metvice, žlicu svježeg soka kadulje, 100 g voska i 200 g svinjske masti ili lanolina. Iscijedimo sok iz biljke te dobro pomiješamo s otopljenom svinjskom masti i voskom te kratko kuhamo dok prestane izlaziti para. Pohranimo u odgovarajuću ambalažu. Mažemo sluznicu nosa kod jakih hunjavica i prehlada.
Нема коментара:
Постави коментар