среда, 10. април 2013.

Patlidzan


U samo 20 kcal na 100 g, patlidžan pruža obilje minerala i vitamina
Više o nutritivnoj vrijednosti, ali i načinima pripreme ovog ukusnog i zdravog povrća za Zdravukravu otkriva nutricionistica Suzana Tomašević iz nutricionističkog savjetovališta Nutrivita

Kalorijska vrijednost patlidžana ovisi o načinu pripreme
U Hrvatsku patlidžan dolazi u 16.stoljeću, a u priobalju je poznatiji pod nazivom melancan ili balancan. Njegov svojstven okus, a izdašnu i spužvastu teksturu krasi čak 92 % vode, što ga čini idealnom namirnicom u ljetnim mjesecima. 100 g sirovog patlidžana oslobađa svega 20 kcal, ali njegova kalorijska vrijednost naglo raste pri prženju ili pohanju. Ista namirnica tada zbog velike količine upijene masnoće može sadržavati i više od 300 kcal.

Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova zrelost i svježina.Vanjska kora mora biti čvrsta i sjajna, a stabljika mora imati izražajnu zelenu boju. nutrašnjost patlidžana gotovo je bijele boje, a ukoliko je zelena, radi se o plodu koji nije dozrio.Kada ga mikronutritivno promatramo, najvažnije je napomenuti da je bogat kalijem, koji u suradnji s natrijem regulira razinu vode u tijelu i normalizira rad srca. Sadrži ponešto magnezija, mangana i bakra.

Patlidžan smanjuje kolesterol i šećer
Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B skupine, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrijednom namirnicom nije njegov vitaminsko- mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji posjeduju antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva. Kada govorimo jezikom nutricionista, jednostavno moramo napomenuti fitokemijski sastav svake namirnice (grč.phyto = biljka), jer upravo oni imaju odlučujuću ulogu u prevenciji mnogih oboljenja. Sa velikim udjelom dijetalnih vlakana povoljno djeluje na zdravlje crijeva te reguliranje kolesterola i šećera u krvi.

Patlidžan se slaže s mnogim povrćem dok je uz meso pripremljeno na roštilju gotovo nezaobilazan prilog. Iako se priprema na različite načine diljem svijeta, voli slojevitost u jelima, tako da ih često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohane ploške patlidžana izmjenjuju se sa pirjanim mljevenim mesom, umakom od rajčica ili bešamelom i peku u pećnicama.

Kombinacije s patlidžanom
Mnogi dvoume da li patlidžan oguliti ili ne, a odluka ovisi o načinu pripreme. Narezan na deblje ploške i lagano posoljen treba odstajati najmanje dvadesetak minuta kako bi se izvukla vlaga i mogući gorki sokovi. Ukoliko ga pripremamo na žaru, ne gulimo kožicu, a začiniti ćemo ga sa par kapi maslinovog ulja, sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom. Patlidžan ćemo oguliti ukoliko ga pohamo, a višak upijene masnoće apsorbirati ćemo papirnatim ubrusom. 'Meso' patlidžana izvrsno se slaže s paprikom, tikvicama i gljivama, gdje u kombinaciji sa sirom može predstavljati uravnotežen obrok.

Нема коментара:

Постави коментар