среда, 10. април 2013.

Paprika


Paprike se vec dugo vremena upotrebljavaju u kuhinjama sirom sveta. Tesko bi bilo nabrojati vrste jela a kamoli recepte u kojima se pominje paprika. Zbog jarkih i raznovrsnih boja rado ih koriste i za dekoraciju hrane. Svima je dobro poznat veoma aromatican miris i ukus ovog povrca koji ce svakom jelu, cak upotrebljen u malim kolicinama, dati predivnu aromu. Ovu temu sada ostavljamo kulinarima a mi prelazimo na pricu o paprici i njenim lekovitim svojstvima.

Kao prvo da objasnimo sta su to fitohemikalije. Fitohemikalije u doslovnom prevodu znace biljne hemikalije ili hemikalije biljnog porekla. Pri tom se misli na ogroman broj biološki aktivnih hemikalija koje se nalaze u biljkama. Biljni pigmenti takođe spadaju u ovu ogromnu grupu jedinjanja, kojoj se u poslednje vreme prepisuje sve vise znacaja. Naime fitohemikalije sve cesce nazivaju vitaminima 21. veka.



A sada sta nauka kaze o parikama? Ovo povrce moze biti u raznovrsnim bojama i to: zutoj, narandzastoj, crvenoj, ljubicastoj, zelenoj pa cak braon i crnoj. Svaka boja paprike u sebi sadrzi razlicite vrste fitohemikalija potrebnih za zdravo funkcionisanje organizma. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu sprijeciti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Osim toga one mogu biti i razlicitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke a druge ljute. Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlicne za dijetalnu ishranu, posebno zbog toga sto obiluju mineralima, posebno kalijumom.

Crvena paprika je posebno bogata fitohemikalijama i dobar je izvor vitamina K, minerala mangana i molibdena. Pa da pogledamo i njena lekovita svojstva:

- Zahvaljujuci vitaminu A, korisna je za ocuvanje vida i protiv raznih vrsta infekcija.
- Vitamin C podize imunitet i smanjuje rizik od pojave raka.
- Vitamin B6 je od vitalnog znacaja za ljudski organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet.
- Beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici poznat je kao zaštita od određenih vrsta raka, kao što je rak dojke.
- Likopen u crvenoj paprici moze smanjiti rizik od raka jajnika.
- Ovo povrce deluje antidepresivno, antisepticki, otvara apetit, podstice varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva.

I na kraju da kazemo, da je i papriku kao i mnogo drugo povrce, najbolje jesti dok je sveza, da bi se vitamini (pogotovo vitamin C) sto bolje iskoristili.

Нема коментара:

Постави коментар