недеља, 5. мај 2013.

Zaštita od pesticida i sredstava za prskanje




Djelovanju pesticida na naše živežne namirnice trebali bismo posvećivati mnogo veću javnu pozornost. Moja iskustva govore da probava voća i povrća može zbog pesticida i sredstava za prskanje biti štetna. Žilice tih živežnih namirnica pohranjuju otrove. Encimi i molekulealergični su na otrove.
Poznato je da nedostatak vitamina u prirodnim živežnimnamirnicama, odnosno njihov opstanak ovisi direktno o nedostacima tla u kojima se tenamirnice uzgajaju. Ako je tlo u kojemu se uzgajaju salate i povrće postalo neprirodnozbog nedostatka kompostiranja ili gnojenja, ili zbog neprimjerene obrade, onda će u toj salati i povrću nedostajati životonosna energija, s t o j e izravno povezano s nedostatkomhranjivih tvari u dotičnom tlu. Moramo također znati da sredstva za prskanje i pesticidii uz najbolju obradu tla ipak prodiru u sadnice i korijenje biljaka, njihove žilice pohranjuju ihu sebe. Biljke rastu i napreduju - ne zbog pesticida i sredstava za prskanje - već usprkostim otrovima. Zašto? Zato što encimi i molekule svoju zadaću ispunjavaju, unatoč otrovanimžilicama. Postavlja se pitanje kako je moguće dobiti encime i molekule iz voća i povrća bezotrovanih vlaknastih tvari? Na kraju krajeva encimi i molekule su hranjiva i vitalna materija koja nam je itekako potrebna. Vlaknaste tvari nemaju praktički nikakvu hranjivu vrijednost.Odgovor je vrlo jednostavan. Za vrijeme ribanja voća i povrća rastvaraju se vlaknaste stanice ioslobađa životonosna energija. Rezultat toga je kaša slična jabučnom komu. Ta djelotvornasnaga ponaša se prema otrovima kao ulje prema vodi. Ne miješa se s usitnjenim žilicama.
Kad se ta naribana kaša procijedi kroz odgovarajuće sito, dobivamo sok u kojemu su encimi imolekule posve odvojeni od vlaknastih tvari i otrova koji te tvari sadrže u sebi. Ja sam dakle pronašao odgovor na pitanje kako se mogu izbjeći otrovi kojima su zagađene naše živežne namirnice. Primjena Champion-sokovnika ne znači da imamo bilo što protiv primjene centrifugalnih aparata. Dokazano je da se centrifugalnom snagom ne mogu u potpunostiiscijediti svi encimi i molekule; primjena filtera u centrifugalnim sokovnicima odstranjuje vlakna tako da se ne miješaju sa sokom. No, pomoću Champion-sokovnika možese pripremiti sok koji je posve oslobođen otrovanih vlaknastih tvari. Mikser je za iscjeđivanje sokova nepoželjan. On reže voće i povrće po čovjekovoj želji, ali kaša sadrži masu u kojoj suostale otrovne vlaknaste tvari. Mikser nam je u kuhinji potreban samo za pripremanje umaka,deserta i drugih pripravaka. Kad kupujemo voće, salatu, povrće i ostale živežne namirnice,kupujmo ih uvijek u dućanima koji drže najsvježiju i najbolju robu, u prodavaonicama prirodne hrane. Uvijek nam mora na prvom mjestu biti kvaliteta. Nema nadomjestka zakvalitetu, ni pod koju cijenu, i ako su troškovi veći, znajte da je to dugoročnije bolje nego dasu jeftini.

Izvor: knjiga "Sokovi od svežeg voća i povrća"  DR. Norman W. Walker

1 коментар: