уторак, 23. април 2013.

Kako pobediti alergiju?

10 saveta protiv prolecne alergije


Curenje nosa, suzenje ociju, stalno kihanje, kasalj, i oni neugodni podocnjaci ... Ako niste dobili sezonski grip, onda znaci da ste alergicni na nesto.

Ne niste alergicni na prolece, ipak njega ste toliko cekali. A ono sto niko nije ocekivao i zeleo je polen, koji napada sa cvetanjem prvih biljaka. Evo par saveta kako se boriti protiv alergije.




1. Spremaj stan, sto cesce.
Usisavajte sto cesce ako treba svaki dan(naj bolji je usisivac na vodu jer on ne rasprsuje prasinu i polen po sobi),usisajte namestaj, zavese, sa cistom vodom prelazite po stvarima gde se najcesce sakuplja prasina.
Sto cesce to radite bolje za vas.


2. Konzumirajte mnogo vitamina C!
Vitamin ce ima moc sprecavati upalne procese u telu. Sa njim se ne mozete predozirati...najgora stvar koja vam se moze desiti je da vas protera... Dnevna doza neka vam bude od 2000-3000 mg na dan. uzimajte ga u malim dozama na svaki sat  vremena. A jos bolja varijanta vam se da jedete jedan limun svaki dva sata.

3. Ispirajte nos.
Sa rastvorom soli ispirajte nos svaki dan po nekoliko puta. Bakterije, polen i prasina se zavlaci u nosnu supljinu i izaziva upalni proces. Ispiranjem nosa se cisti nosna supljina i uklanja upalni proces.

4. Nemojte jesti šecer!
Secer se u vasem telu takmici sa vitaminom C. Inzulin nosi secer i vitamin c do celija, iz nekog razloga inzulin vise voli secer nego vitamin c. Kada secer u krvi poraste za 20% imuni sistem padne za 75% sto je plodno tlo za razne bolesti i upalne procese. Stoga secer slabi i onako slab imuni sistem.

5 Izbegavajte klimu....
u kuci, autu, gde god mozete - a ako ne mozete onda cesce zamenjujte ili perite filter. Ako na poslu imate klimu, imate pravo pozivajuci se na zdravstvene probleme da je smanje, ugase ili vam obezbede prostoriju bez klime.

6 Jedite raznovrsno!
Jedite sto vise sirovo voce , povrce i semenke, tako ce vas organizam lakse da se bori protiv ''napasnika''. Kada bi ste doveli ishranu u normalu, velike verovatnoce su da bi vam i arelgija nestala. Jedite sto raznovrsniju hranu mozete i izbacite sumnjive i alergene namernice iz vase ishrane. Jedite domaci jogurt, on je pun vitamina, minerala, enzima i probiotika koji pomazu vasem imunom sistemu da se nosi sa upalnim procesima.

7. Sto vise zacina!
Ljuta hrana podstice lecenje sluzokoze. Kada spremate svoju hranu zacinite je koliko god mozete sa: paprikom, cilijem, ljutim karijem, biberom....I sigurno necete imati problema sa zacepljenim nosom.

8. Oslobodite se polena.
Nevozite sa otvorenim prozorom i ne provetravajte tokom dana. Dovoljno je nocu luftirati kada je koncentracija polena najniza. Bilo bi najbolje da tepihe i zavese sklonite iz kuce te umesto njih stavite parket i trakaste zavese. Izbegavajte perijane jastuke, cebad i sve gde se polen moze nataloziti.

9. Sapun ce uciniti cudo!
Perite lice i ruke sto cesce. Kada dodjete kuci presvucite se u cisto odelo jer vam se na majcu i pantalone nahvatao polen.

10. Perite kosu.
Kosu treba oprati pred spavanje da se nakupljeni polen sapere sa nje.
Naravno tusiranje par puta na dan nece skoditi.



Нема коментара:

Постави коментар