уторак, 16. април 2013.

Kikiriki


Kikiriki za mršavljenje i zdravlje srca

Iako su alergije na kikiriki u porastu, nove studije pokazuju da je prehrana bogata kikirikijem bolja za zdravlje srca od prehrane sa niskim udjelom masnoća..




U istraživanju se uspoređivao utjecaj prehrane sa umjerenom količinom masti (33% od ukupnog energetskog unosa) i one sa malim udjelom masti (18 %), na čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti. Istraživanje je provedeno na 53 pretile osobe, a podijeljeno je u dvije faze. Prvo se provodila faza gubitka tjelesne težine, koja je trajala 6 tjedana, a zatim je slijedila faza održavanja tjelesne težine kroz 4 tjedna.


U oba prehrambena režima, zasićene masti sačinjavale su 7 % ukupnog energetskog unosa. Zasićene masne kiseline u prehrani sa malim udjelom masti zamijenjene su sa povećanim unosom ugljikohidrata (63 %), dok su one u dijeti sa umjerenim unosom masti zamijenjene sa mononezasićenim masnim kiselinama iz kikirikija, maslaca od kikirikija i kikirikijeva ulja.


Tijekom faze gubitka tjelesne mase u obje dijete, gubitak je iznosio 1 kg/tjednu, te su također obje efikasno smanjile LDL kolesterol i razinu triglicerida. Međutim kod prehrane sa malim udjelom masti došlo je do značajnog opadanja HDL-a, dok se kod drugog režima prehrane on nije promijenio.


Tijekom faze održavanja tjelesne težine, kod osoba koje su primjenjivale dijetu sa malim udjelom masti razina triglicerida porasla je na prijašnje vrijednosti, dok je kod druge dijete ona ostala smanjena.


Općenito gledano, dijeta bogata kikirikijem i mononezasićenim masnim kiselinama rezultirala je 14 %-tnim smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, dok je kod dijete sa malim udjelom masti rizik smanjen za 9 %.

Нема коментара:

Постави коментар