субота, 6. април 2013.

Ovo su najzdravije namirnice na svijetu



Niz je zdravih namirnica kojih se i ne sjetimo kupujući po trgovinama, već nam je postalo bitno da što prije napunimo košare, po mogućnosti nekim suhomesnatim proizvodima, već gotovom hranom koju samo stavimo u mikrovalnu, grickalicama, slatkišima. Kakva greška!
No, ne zaboravimo da nam brojne namirnice pomažu kod raznih bolesti, problemima sa srcem, smanjuju rizik od raka, dijabetesa i slično. Donosimo popis namirnica koje spadaju među najzdravije na svijetu. 


Marelice Beta karoten kojeg ima u marelicama štiti oči. Također se ovaj sastojak pretvara u vitamin A čime otsmanjuje mogućnost obolijevanja od raka, posebno raka kože. Dobre su za one koje pate od viška kilograma jer jedna marelica ima 17 kalorija. 

Avokado Pomaže u snižavanju nivoa kolesterola i povećava nivo HDL-a (lipoproteina visoke gustoće). Jedan komad ima 81 kaloriju. 
Malina Sastojci u malini smanjuju rizik od raka, imaju vitamina C i vlakana koji su odlični protiv kolesterola i srčanih bolesti. Jedna zdjelica sadrži tek 60 kalorija. 

Dinja Bogata vitaminom C i beta karotenom koji zajedno s kalijem u kojeg imaju dvaput više nego banane odličan su izbor. Polovica dinje ima 97 kalorija. 

Sok od brusnice Čisti krv od mogućih infekcija i tako štiti od razvoja štetnih bakterija. Jedna čaša ovog soka ima 144 kalorije. 
Paradajz Omiljeno povrće koje sadrži likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida koji služe kao antioksidanti u organizmu. Prosječan paradajz ima 26 kalorija. 

Suho grožđe ili grožđice Veliki su izvor željeza koje pomaže u cirkulaciji krvi. 

Smokva Bogata je kalijem i vlaknima, ali i vitaminom B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Smanjuje kolesterol i sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Jedna smokva ima od 37 do 48 kalorija. 
Crveni luk Često ga koristimo u raznim jelima a njegova prednost je što sadrži jedan od najmoćnijih flavonoida koji su prirodni antioksidansi. Studije su pokazale da štiti protiv raka, a jedna zdjelica isjeckanog luka ima 61 kaloriju. 

Artičoke Odlično povrće koje smanjuje rizik od raka i kontrolira kolesterol, Jedna artičoka ima 60 kalorija. 
Brokula Jedna od najzdravijih namirnica koju svakako treba što češće konzumirati ima dosta vitamina C i beta karotena. Jedna zdjelica ima 25 kalorija. 

Špinat Sadrži lutein i karotenoide koji štite od makularne degeneracije a koja prouzrokuje sljepilo kod starijih osoba. Odličan je izbor za one s viškom kilograma jer jedna zdjelica sadrži samo 7 kalorija. 

Bijeli luk Česti dodatak jelima, snižava krvni tlak i pomaže u prevenciji trbušnih oboljenja i raka crijeva. 

Pšenične klice Sadrži magnezij koji je važan za sprječavanje grčeva u mišićima, a u pšeničnim klicama dosta je i vitamina E. 

Leća Smanjuje rizik od raka dojke, dobra je za zdravlje srca i ima impresivnih 9 grama proteina u polovini zdjelice. 

Kikiriki Smanjuje srčana oboljenja za čak 20%. Jedna šaka kikirikija ima 166 kalorija. 
Vrhnje s mlijeka Bogato je vitaminom B2 koji je bitan za dobar vid, a zajedno sa vitaminom A pomaže u borbi protiv alergija i lišajeva. 


Riba Trebalo bi je konzumirati barem tri puta tjedno. Riba sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji utječe na pravilan rad živčanog sustava. Sadrži i višestruko nezasićene masnoće odlične za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije. 

6 коментара:

  1. Ne bih da zvucim sarkasticno i paranoicno, ALI, svako ko imalo vodi racuna o zdravlju, znace da je ovo zdravo. Pitanje je GDE i KAKO pronaci navedene namirnice koje ne sadrze GMO u sebi?
    Koga nije briga za zdravlje, jede pljeske itd, i onaj koji se hrani pretezno vocem, povrcem i ribom, ali ako, pritom u sebi sadrze GMO, onda su po meni isto toliko stetni. Znaci ,ako cu da jedem zdravo, neka jedem zdravo 100% .Molim lepo! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман30. мај 2013. 13:20

    Ne slazem se s zadnja 2! Nista zivotinjsko nije dobro!Neznam kako se to slaze s naslovom zivjeti s prirodom!?

    ОдговориИзбриши
  3. To je vas stav i ja ga postujem, ali se ne slazem sa njim. Ziveti sa prirodom ne znaci nuzno ne jesti meso, niti je tema bloga "jesti ili nejesti meso". Hvala na razumevanju :D

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Анониман19. јун 2013. 10:06

      Sve ono što mi prija i što me čini zdravom je dobro, pa bilo to i meso, što je kod mnogih ljudi slučaj.

      Избриши
  5. Анониман15. јул 2013. 14:41

    zaboravili ste nesto jako zdravo i vazno a to je maslinovo ulje

    ОдговориИзбриши