среда, 10. април 2013.

Dinja


Dinja je izvanredan izvor vitamina A, jer sadrži puno koncentrisanog beta-karotina (provitamina A), koji se u našem telu konvertuje u ovaj korisni vitamin.

Redovna konzumacija dinja smanjuje rizik od nastanka katarakte u poznijem dobu, kao i od degeneracije mrežnjače. Istraživanja takođe ukazuju i da je vitamin A dobar antioksidans koji preventivno deluje protiv nastanka malignih promena. Vitamin A je takođe dobar za zdravlje pluća, pogotovo za zaštitu onih koji su izloženi duvanskom dimu (pasivni pušači), jer neutrališe delovanje benzopirena, koji na duži rok dovode do nagomilavanja tečnosti u plućima. Osim vitamina A, dinja je odlična izvor i vitamina C, važnog za imunitet i važnog antioksidansa.
Dinja takođe sadrži dosta kalijuma, pa deluje blago diuretički, a takođe je i dobar izbor vitamina B grupe – B6, B3 (nijacina), folata, kao dijetnih vlakana. Kombinacija vitamina B i dijetnih vlakana čini dinju veoma dobrom namirnicom koja uravnotežava metabolizam ugljenih hidrata i stabilizuje nivo šećera u krvi.

Нема коментара:

Постави коментар