недеља, 5. мај 2013.

Sve što treba da znate o GMO-u!


Svi odgovori na najčešća pitanja o GMO hrani na jednom mjestu: što je, kako je nastala, kakve su posljedice njene upotrebe!
voce i povrce
Kako izgledaju ti genetski modificirani organizmi? Oni nisu isto što i hibrid. Hibrid se dobiva križanjem dva različita organizma iste vrste, tako imamo slučaj da se križaju dva kukuruza, da bi se dobila bolja sorta kukuruza. Genetski modificirani organizmi nastaju spajanjem dva različita organizma, što se nikada ne događa u prirodi, kao na primjer, šljiva i virus, riba i rajčica, kukuruz i bakterija. Tako nešto nije moguće u prirodi. Umjetno u laboratorijima visokih tehnologija, sijeku se korijeni bakterija, ubacuju se u gene domaćina. U čemu je problem?Takva kombinacija gena nije stabilna. Znanstvenici su zaključili da onaj tko pojede takvu hranu, može dobiti mutacije, znači javljaju se mutacije koje će biti uzrok bolesti. To je nešto što je nepredvidivo, ne znamo da li će se javiti danas ili će se javiti za dvije generacije, u svakom slučaju predstavlja veliku opasnost.828 znanstvenika iz cijelog svijeta napisalo je pismo svim vladama svijeta u kojem upozoravaju da su potrebne ozbiljne, dugogodišnje, znanstvene studije koje bi najprije potvrdile da je genetski modificirana hrana sigurna, a tek nakon toga kreirati tržište na kome će se nuditi takva hrana. Do danas, nije obavljena nijedna znanstvena studija koja bi ovo potvrdila. 


Korporacije koje nam nude ovakvo sjeme, uradile su studiju koja je trajala 90 dana, što nije dovoljno.U Srbiji je na snazi ​​zakon o zabrani, međutim i pored toga, nažalost samo u 2010. godini, otkriveno je 200 tona genetski modificirane soje na našim poljima, au 2011. godini od 26 uzoraka gdje se tražila genetski modificirana soja, samo su tri bila negativna, što znači da su 23 uzorka bila genetski modificirana. Trebalo bi ustrajati u nastojanjima da se provodi Zakon koji zabranjuje genetski modificirani organizme. Taj zakon je dobar, samo je potrebno da se uvedu zakonske regulative i podzakonska akta koja bi omogućila da se ovaj zakon poštuje. 


Trenutna dešavanja ne idu u korist provođenju ovog zakona, jer se ovih dana na najvišoj razini vlasti spominje kako je dobro da pristupimo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ali se kao uvjet za prijam navodi da se otvori tržište i da dozvolimo "samo" uvoz genetski modificiranih organizama.
voce
Što bi se desilo u tom slučaju? Prvo pitanje koje se nameće je kome je ta hrana namijenjena, ako znamo ove činjenice da se dešavaju alergije, da se javlja sterilnost. Oni koji konzumiraju ovakvu hranu mogu dobiti autoimune bolesti, krvarenje unutrašnjih organa, smanjenje mozga. Javljaju se i hormonski poremećaji. Isto tako uporaba rekombinovanog goveđeg hormona rasta je štetna. 


Ona je u Kanadi potpuno zabranjena, u Americi dozvoljena, a Europa se još odupire tome ali je pitanje dokle?Živimo u vremenu velikih obmana. Američka organizacija - agencija koja je na razini našeg Ministarstva zdravlja, koja se zove Agencija za hranu i lijekove, izjavila je da sa su genetski modificirani organizmi i genetski modificirana hrana potpuno sigurni, međutim znanstvenici koji rade za ovu agenciju su predali znanstvene radove koji jasno pokazuju da to nije slučaj. Postoje i savjesni znanstvenici koji su izjavili da je pogrešno nuditi potrošačima nešto što nije dokazano da je sigurno.
voce
Kao izgovor za nametanje genetski modificirane hrane navodi se da će se na taj način riješiti problem gladi u svijetu, međutim to nije slučaj. Ovo ćemo najbolje vidjeti na primjeru jedne afričke zemlje koja je odbila humanitarnu pomoć genetski modificirane hrane, zato što su razumjeli da se tu radi o bolestima. Kako može genetski modificirana hrana spasiti gladan svijet ako će im donijeti bolesti? Navodi se isto podatak da će genetski modificirana hrana donijeti ogromnu zaradu poljoprivrednim proizvođačima, međutim ni to nije slučaj. Neke od ovih vrsta hrane, modificirane su tako da sadrže cjepiva što nije sigurno, jer je nemoguće precizno dozirati količinu cjepiva.Nažalost, genetski modificirani organizmi su prisutni u lijekovima, što je dozvoljeno u našem zakonu. Na temelju znanstvenih ispitivanja, dokazano je da genetski modificirani lijekovi su isto tako štetni, izazivaju krvarenje u mozgu, promjene na unutarnjim organima. Isto su toliko štetni kao i genetski modificirana hrana, pa bi bilo dobro da se netko od odgovornih pozabavi ovom tematikom, postoje lijekovi koji nisu genetski modificirani, a koji su mnogo sigurniji za uporabu. 


Genetski modificiranih sastojaka ima iu kozmetici, u pamuku, lanu, također iu vrećicama koje se nažalost bacaju u zemljište, pa se onda takvi sastojci prenose i na zemljište. Dakle, važno jeda budemo informirani o svemu tome.Smatra se, barem iz krugova koji nam nameću ovako nešto, da je to napredak znanosti, međutim ovo je antinauka. Nauka znači prosperitet, ovo je antinauka zato što su na prvom mjestu stavljeni kontrola i profit, ispred čovjeka i ispred ekološkog sustava. U narednom izlaganju navešću nekoliko primjera savjesnih znanstvenika. Arpad Pustai je jedan od savjesnih znanstvenika koji je još 1997. godine izašao pred kamere nacionalne televizije i rekao: "Kada bih ja imao izbora nikada ne bih stavio u usta genetski modificiranu hranu." 


Arpad Pustai se trideset godina bavio znanstvenim radom u jednom eminentnom institutu pod nazivom Roveto u Engleskoj. Nakon njegove izjave na nacionalnoj televiziji bio je otpušten, njegov znanstveni tim raspušten a on više nije imao pristupa znanstvenom radu na njegovom institutu u Engleskoj iu cijeloj Europi.To nam nešto govori! Dakle to se desilo poslije trideset godina nakon njegovog znanstvenog rada a kao izgovor se navodi da on nije znao kako prikazati znanstvenu studiju, što je teško povjerovati, da jedan znanstvenik koji se trideset godina bavi znanošću, nije odradio taj ogled po propisima znanstvenih studija. John Fagan je drugi primjer savjesnog znanstvenika, koji je vratio 600 tisuća dolara pomoći koju je dobio za svoja znanstvena istraživanja, onog trenutka kada je razumio da tu nešto ne štima, da je to štetno po zdravlje, posebno po pitanju TOTAL-a.
kukuruz
TOTAL u sebi ima tvar glifosat, koja je potpuno ista kao žuti prah koji se koristio u Vijetnamu. Smisao tog žutog praha je bila uništiti vegetaciju u Vijetnamu, da bi američke trupe mogle napredovati. Potpuno isti kemijski sastav je u TOTAL-u danas. On se koristi kao pesticid uz genetski modificirana sjemena, uništava svu vegetaciju i korove, a otporna su samo genetski modificirana sjemena koja opstaju. U čemu je problem?Argentina je zemlja koja već deset godina intenzivno koristi TOTAL, što je dovelo do toga da se rađaju deformirana djeca. Prof. dr.. Anreas Karasko iz Argentine je radio pokuse na vodozemcima. 


Dakle, krenuo je od zdravog organizma (embrija) u koji je ubrizgao glifosat tvar iz Totala-a, što u daljnjem dovodi do oštećenja razvoja embrija (dolazi do deformacije glave i očiju). Isti slučaj javlja se kod djece, još je dok je dijete u utrobi nastaju ovakve deformacije. Važno je da znamo da su još 1980. godine regulatorna tijela, kao što je naše Ministarstvo zdravlja u zemljama gdje je započeta proizvodnja totali-a (Amerika) bili odlično upoznati s posljedicama ovakvog djelovanja na zdravlje.


U Argentini se od 2002. godine javljaju razni poremećaji zdravlja djece, ali pored toga javljaju se i sterilnost, pobačaji, karcinomi koje je znanstveno dokazao prof. dr.. Anreas Karasko u svojim istraživanjima. Predsjednica Argentine je ovu pojavu ozbiljno shvatila i predložila Ministarstvu zdravlja da obavi potrebne znanstvene pretrage.Steven M. Druker - odvjetnik iz Amerike (odakle potječe GMO), navodi da po zakonu svi sastojci koji se daju potrošačima najprije moraju biti zdravstveno sigurni a tek onda pušteni u promet. Međutim takva ispitivanja nikada nisu odrađena pa on s aspekta zakona tvrdi da su GMO i genetski modificirana sjemena nezakonito ponuđena potrošačima.


GMO će nahraniti gladne, ova izjava djeluje vrlo emotivno na slušatelje, međutim što se desilo u Africi? U jednoj zemlji koja je imala veliki broj gladnih (Zambija), stigla je pomoć od USAID, ali je to bila pomoć u GM sjemenu i GM brašnu, pa je predsjednik te zemlje izjavio: "Samo zato što smo mi siromašni i gladni, ne znači da neko treba da nam šalje otrov ". Predsjednik Zambije je bio vrlo dobro obaviješten.Drugi razlog koji se navodi kao opravdanje postojanja GMO jeste očuvanje ekološkog sustava. Naime, navodi se da je u sadnji GM sjemena potrebno mnogo manje pesticida pa se na taj način čuva ekološki sustav, međutim to nije slučaj. Točno je da se koristi samo jedna vrsta pesticida koji se proizvodi u istoj tvrtki koja nam nudi GM sjemena, on se zove raundap-TOTAL.Što se događa s korovima? TOTAL se koristi za suzbijanje korova, međutim korov je biljka koja se lako prilagođava, pa nakon višegodišnjeg korištenja TOTAL-a korov izgleda kao malo drvo. 


Još jedna opasnost pored toga što se korovi prilagoditi, prilagoditi se i insekti, onda nema nikakvog smisla primjenjivati ​​jedan otrovan pesticid. Da li se tu radi o zaradi? Još jedna vrlo primamljiva stvar koju nam nude, kada nam nude GM sjeme, a što je vrlo privlačno za poljoprivredne proizvođače a to je velika zarada. Da li je to tako, možemo vidjeti iz sljedećeg primjera.U Indiji se već duži niz godina koriste GM sjemena. U vrijeme kada su seljaci koristili staro sjeme, sjeme je koštalo sedam rupija. Kada je došla korporacija ponuditi GM sjeme, cijena sjemena je rasla i dostigla je iznos 17 tisuća rupija. Korporacija na temelju toga što je u sklpou Svjetske trgovinske Organizacije, nema ograničenje na cijenu sjemena. 


Kako onda možemo reći da je to kada mi prihvatimo da uzgajamo GM sjeme, da je to nešto jeftinije?Isto tako poznata je priča da je pet milijuna brazilskih seljaka tužilo korporaciju, koja im je prodala GM sjeme iz razloga što za svaku ponovljenu sjetvu, seljak mora plaćati iznova. Jednom kada kupiti sjeme, zaseje to sjeme, spremiti iz svoje žetve to sjeme za sljedeću godinu, to sjeme morate opet platiti, zato što korporacija koja vam jedne sezone prodala sjeme iznosi za svaku sljedeću sezonu, a da vama ništa nije pružila. Korporacija uzima tantijeme za usjeve svake nove sezone, što je ogroman trošak za poljoprivrednog proizvođača.Ukoliko se desi dase GM usjev prenese vjetrom, polenom, insektima s GM njive, na njivu bez GM sjemena, GM biljka pojavit se i na konvencionalnoj parceli. 


Dakle ne postoji sigurna granica između GM usjeva i usjeva zasađenih sa starim sjemenom. Kada se dogodi da se na usjevima zasađenim konvencionalnim sjemenom pojavi GM usjev, korporacija će doći na tu njivu i optužiti seljaka da je ukrao njihovo sjeme koje je genetski modificirano.Poznati primjer je seljak Persi Šmajser iz Kanade, kome je korporacija oduzela ovo sjeme iz silosa pod optužbom da je ukradeno. Za ovo djelo izveden je pred sud a samo za sudske troškove Persi je izdvojio 200 tisuća dolara.

MI NE ŽELIMO TAKO NEŠTO U SRBIJI!



9 коментара:

  1. Анониман18. мај 2013. 23:17

    Netacno je da je GMO hrana zabranjena u Kanadi. Ne postoji zakon, kao ni u SAD. Ne znamo sta jedemo.

    ОдговориИзбриши
  2. Izvuceno je iz konteksta, misli se na Hormone rasta, a ne na GMO

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман23. јун 2013. 19:31

    U Srbiji postoje pozitivni zakoni ali su jači zakoni kriminalaca i mafijaša koji su počeli sa proizvodnjom GMO kao da je droga jer nosi dobru zaradu ali i smrt stanovništvu.Srbiji sleduje samo OPELO!

    ОдговориИзбриши
  4. Eto zasto su Amerikanci tako nenormalno debeli...

    ОдговориИзбриши
  5. ne znam cemu sve ovo. sve ide samounistenju ljdstva, planete .tako mora biti

    ОдговориИзбриши
  6. Ljudi, pa mnoooogo nas je na ovoj nasoj planeti. Sve do sada smo se unistavali raznim ratovima, losim lecenjem i td. A sad evo vec skoro 70 godina nije bio ni jedan svetski rat. Po neki lokalni, ali slaboooo ... Probali su raznim laboratorijskim bolestima i virusima, ali opet slabooooo ....
    E, sad ova GMO hrana ce to isto da proba, ali (normalno, kao i u ratu) neki ce da zarade, a neki ce da umru od toga. I jedno i drugo je krajnji cilj ...

    ОдговориИзбриши
  7. Свака част, ширите истину о ГМО!

    ОдговориИзбриши