среда, 10. април 2013.

Jagoda


Jagode su izuzetno bogate kalijumom, kao i gvoždem. Sadrže i dosta kalcijuma i fosfora. Posebno su bogate vitaminom C, a sadrže i provitamin A (karotin).
Posebno su bogate antioksidansima, spadaju u najbogatije vrste voca ovim materijama.
Jagode se posebno preporucuju za malokrvne, zbog sadržaja gvožda i vitamin C. Zbog bogatstva kalijuma preporucuju se osobama koje pate od zadržavanja tecnosti u organizmu. Zahvaljujuci dijetnim vlaknima, kao i sadržaju folata, povoljno deluju na rad organa za varenje i deluju preventivno protiv karcinoma debelog creva.
Deluju preventivno protiv nastanka srcanih oboljenja, zahvaljujuci mogucnosti da doprinesu smanjenju holesterola u krvi; a fenoli, biljna jedinjenja koja sadrže, sprecavaju oksidaciju masti (oksidisani holesterol je posebno štetan).
Narodna medicina preporucuje jagode za terapiju gihta, reume, lenjih creva, kao i problema sa jetrom. Tanini i flavonoidi koje jagoda sadrže cini je korisnom u slucaju raznih zapaljenja želuca i creva, proliva, kao i protiv upale hemoroida.

Нема коментара:

Постави коментар