субота, 6. април 2013.

Šest odvratnih činjenica o hrani koje (ne) bi trebalo da znate


Šest odvratnih činjenica o hrani koje (ne) bi trebalo da znate
Ukoliko se spremate da jedete, a nemate jak želudac, preskočite ovaj tekst jer više nećete gledati hranu istim očima. 
1. Prosječni posjetilac fast food restorana godišnje pojede 12 stidnih dlaka 
Dakle, više ne treba da se sekirate ako pronađete dugu crnu vlas kose u obroku. Bar znate da je sa glave i našli ste je. Među nepozvanim gostima u hrani redovno se nađu i stidne dlake. Ne razmišljajte kako su tu dospjele samo se molite da baš vama ne zapadnu. 
2. Hot dog ili čudan način prerade mesa 
Prije nego što viršla dobije onaj svoj čuveni izgled ona podsjeća na neku odvratnu, ljigavu ružičastu pastu.


Ta pasta se dobija procesom koji se naziva mehanička separacija, što je brz i jeftin način da se iz "mesa" izbace ostaci kostiju, hrskavica i ostalih elemenata koje ne želite da vidite u hrani. Pri završetku procesa hrana bude prepuna bakterija, što se rješava "kupanjem" grozne paste velikom količinom amonijaka. Na kraju joj se dodaju brojni vještački pojačivači ukusa i boje kako bi ponovo ličila na meso koje je nekada bila. 
3. Zašto se gumene bombone tako lijepo sijaju? 
Odgovor je šelak, prirodni nusprodukt koji proizvode insekti, a koristi se kao vezivo za lakove. U prehrambenoj industriji se dodaje gumenim i žele bombonama za "visoki sjaj". Inače, šelak je izmet tajlandskog insekta, ali nećemo sada o tome. 
4. Šejk od jagode sadrži više od 50 aditiva
Izgleda da su prave jagode veoma skupe, pa su kompanije našle zgodnije rješenje. Naime, u šejkove se ubace kojekakvi vještački dodaci koji imitiraju ukus pravog voća. Neke od tih hemikalija su etil acetat koji se koristi u građevinskoj i hemijskoj industriji, fenetil alkohol koji je čest sastojak eteričnih ulja, ali i pojedine vrste razređivača. Jeste li za šejk? 
5. Salata u fast food restoranu? Bolje antifriz 
Osim što nisu baš kao što bi trebalo da budu niskokalorične (zbog raznih umaka i aditiva), salate u restoranima brze hrane sadrže i glicerol. Hemijski sastojak, koji je sastavni dio antifriza, produžava rok trajanja i hrskavost salatama koje kupujemo sa željom da pojedemo nešto zdravo. 
6. A zakleli biste se da je to sir
Svi proizvodi koji se prodaju kao pasterizovani sirni proizvodi u sebi sadrže aditive, hemikalije i pojačivače ukusa koji čine 49% ukupne mase tog proizvoda. Rezultat toga su jeftini proizvodi koji odlično imitiraju prirodni sir, a u sebi sadrže tek 51% pravog sira, taman dovoljno da ih njihovi proizvođači reklamiraju kao takve. Dakle, nije to sir, to je nešto što podsjeća na sir.

14 коментара:

  1. Ovo je jos i dobro! Ima klip na youtube koji govori o ishrani tek to kada pogledate ozbiljno se zapitate sta jesti u danasnje vreme...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман13. мај 2013. 23:32

      dajte nam klip da ga pogledamo hfala

      Избриши
    2. Анониман11. јул 2013. 22:38

      Otići u šumu i hraniti se divljim biljkama.

      Избриши
  2. I? Šta sada? Da plačemo, skoro svi da plačemo? Ili, da povraćamo? To je tako, i to dugi niz godina, pa se ne teba nervirati, nego se samo potruditi da jedemo pravu hranu, a "gore pomenutu" jedino i samo ako nema drugog izbora.

    ОдговориИзбриши
  3. Sreca pa ne jedem i ne pijem nista od navedenog :)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман20. мај 2013. 13:19

    Glede McDonaldsa - pa sto ocekivati kad ti klaun prodaje hranu - sve su ti rekli, a ako ti i dalje kupujes, onda zaista nisi normalan!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман22. мај 2013. 12:16

    Ha....pa lepo zavrnes rukave motiku u ruke i u njivu,posadi salivaj,prasi i eto zdrava hrana...

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман24. мај 2013. 23:44

    a u pastetu sta sve stavljaju, u kasaste sokove... milion namirnica koje ustvari nisu to za sta ih mi smatramo i kakvima ih kupujemo

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман12. јун 2013. 17:27

    Sta da se radi, kad neko voli fast food, onda ga voli ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман11. јул 2013. 09:49

    ovako se hrane samo oni koji imaju para,,ja ih nemam

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман11. јул 2013. 13:57

    Samo hrana koju sami proizvodimo je potpuno zdrava!

    ОдговориИзбриши
  10. Gledala sam kako se pravi pasteta, CELE PRASICE ubacuju u masinu za mlevenje mesa. CELE, sto znaci sa sadrzajem debelog creva.

    ОдговориИзбриши