субота, 6. април 2013.

Šta se događa u našem telu kad popijemo Coca-Colu?





Da li ste se zapitali zašto koka-kolu (pepsi-kolu ili neki drugu kolu) popijemo s osmehom? To je zato što se njom zapravo drogiramo, iako su kokain iz koka-kole izbacili još pre sto godina. Zašto su izbacili kokain iz kole? Zato što je bio sasvim suvišan.

10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 kafenih kašičica šećera dospeva u naš organizam. Mi ipak zbog tolikog šećera nećamo odmah da povratimo jer fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus.



20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Šire nam se zenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše telo povećava proizvodnju dopamina, stimulišući centre za osećaj prijatnosti u mozgu. Ovo je, važno je pomenuti, isti način na koji na nas deluje i heroin.

1 sat nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u debelom crevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama šećera i veštačkih zaslađivača koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće.

Više od 1 sat nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju da utiču na naše telo. (Imamo potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili namenjeni našim kostima i telu, kao i elektroliti natrijuma i voda izlaze iz tela.

Blizu 2 sata nakon što smo popili kolu: Kako se haos u našem telu stišava, počinjemo da osećamo nedostatak šećera. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tela važnih za izgradnju naših kostiju, zuba, mišića i nerava, taksmo i te materije izbacilii.

Nekoliko sati nakon što smo popili Colu: Zbog stvorene navike, organizam oseća nedostatak kofeina, i javlja se želja za još jednom dozom Cole.



1 коментар: