среда, 10. април 2013.

Stevia, nova vrsta prirodnog secera!


Stevia rebaudiana je južnoamerički grm koji raste u polu-sušnim područjima Brazila i Paragvaja. Listovi biljke su generacijama korišteni kao zaslađivač, izvorno od strane naroda Guarani, a u novije vrijeme se koristi u cijeloj Južnoj Americi i Aziji. Kampanja zastrašivanja protiv stevie od strane FDA je dosad spriječavala da ovaj prirodni zaslađivač bude odobren za uporabu u hrani u SAD-u ili Europi. Trenutno se prodaje kao dodatak hrani, a prihvaćena je kao siguran i prirodan suplement, sladilo bez kalorijske vrijednosti.



Stevija ekstrakt ima 300 puta veću slatkoću od šećera, i lako se miješa u hranu ili pića. Ne uzrokuje povećanje razine šećera u krvi, te je sigurno za dijabetičare. Ne izaziva karijes, podnosi temperature do 212 stupnjeva, te se s njom može i kuhati. Iako mnogi stevija ekstrakti imaju blago gorki okus koji podsjeća na sladić, brojni proizvođači tvrde da znaju kako ukloniti tu gorčinu. Taj „metalni“ okus koji ostaje u ustima nakon konzumacije ovisi o brendu raznih sladila na bazi stevije, a ukoliko konzumirate svježe lišće stevije, tog okusa neće biti, navodi dr. Mercola.

Stevija, kao i sve druge biljke, sadrži veliki broj agenasa, uključujući razne steviozidne spojeve, rebaudiozide, glikozide i ostale sastojake kao što je voda. To sinergističko djelovanje svih ovih sastojaka čine prirodne proizvode poput bilja sposobnim za pružanje zdravstvenih prednosti s vrlo malo (ako ih ima) štetnih nuspojava. Često ti drugi “neaktivni” spojevi pružaju “zaštitu ugrađivanjem” protiv potencijalno štetnih učinaka iz aktivnih sastojaka.

Postavlja se pitanje: je li zaslađivač siguran za upotrebu s obzirom da se u njemu koristi jedna ili dvije komponente iz cijele biljke? Za sada, nitko to ne zna. U provedenoj studiji znanstvenici ističu da steviozidni spojevi i rebaudiozidi metaboliziraju na različitim nivoima, te je nemoguće procijeniti rizik od rebaudiozida tipa A od toksičnih procjena steviozida. U studiji ljudskog metabolizma, steviozidi i rebaudiozidi su imali različite farmakokinetičkih rezultate. To znači da vaše tijelo reagira drugačije na dva spoja, svaki spoj metabolizira drugačije i ostaje u vašem tijelu različito dugo.


Steviju kao sladilo možete naći u prahu i tabletama, mada je najbolje da koristite sušeno lišće biljke stevije.

Dakle, je li stevija sigurna zamjena za umjetna sladila? Dr. Mercola izjavljuje: “ Ekstrakt napravljen od lišća biljke stevije je nesumnjivo najsigurniji zaslađivač na tržištu. Za razliku od aspartama i drugih umjetnih sladila sa svojim opasnim otrovnostima, stevija je sigurna, prirodna alternativa koja je idealna ako pazite na svoju težinu, ili ako održavate svoje zdravlje izbjegavanjem šećera.“

Stevija je bogata antioksidansima te štiti od oštećenja DNA

Utvrđeno je da su ekstrakti iz lišća biljke stevija bogati antioksidansima koji spriječavaju oštećenje DNK, što je čimbenik koji dovodi do raka. Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Glavni autor studije, Srijani Ghanta s Indijskog Instituta za Kemijsku Biologiju u Kalkuti navodi: “Ovi rezultati pokazuju da stevia rebaudiana može biti korisna kao potencijalni izvor prirodnih antioksidansa“.

U istraživanju, istraživači su koristili dvije različite kemikalije (metanol i etil acetat) da bi dobili ekstrakte iz lišća stevije. Utvrđeno je da ekstrakti sadrže niz antioksidansa, uključujući apigenin, kaempferol i kvercitrina. O kvercetinu smo već pisali, kao o prirodnom sredstvu koje pojačava antioksidantno djelovanje zelenog čaja i njegov učinak protiv razvoja stanica raka.

Kako navodi Natural News, antioksidativno djelovanje ekstrakata ispitano je s 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) testom kako bi se utvrdilo koliko ekstrakta bi bilo potrebno da bi se uklonila polovica slobodnih radikala iz otopine. Za ekstrakt s metanolom, bilo je potrebno 47,66 mikrograma po mililitru, a samo 9,26 mikrograma po mililitru ekstrakta s etilnim acetatom. Kada je testiran protiv hidroksilnih radikala, iznos ekstrakta s etilacetatom pao je na 3,08 mikrograma po mililitru.

Istraživači su potom testirali sposobnost ekstrakta da zaštiti DNA od oštećenja uzrokovanih hidroksilnim radikalima. Bilo je potrebno samo 0,1 miligrama po litri etil acetata ekstrakta da bi se spriječila oštećenja DNA. Oštećenje DNA je povezano s različitim bolestima, posebno s rakom, reproduktivnim problemima i razvojnim defektima. Zaustavljanje oštećenja DNK je također ključ za dugovječnost.


Prah za zaslađivanje od sušenih listova biljke stevije.

Zašto je Stevija bila zabranjena?

FDA je, naravno, potisnula steviju da ne bi omela prodaju aspartama, umjetnog kemijskog zaslađivača. Nikada nije dokazano da je Aspartam siguran za ljudsku uporabu u bilo kojoj poštenoj studiji. Aspartam je pohod na svjetsko tržište započeo davne 1981., kada je Donald Rumsfeld, glavni direktor i predsjednik upravnog odbora kemijske kompanije G.D. Searle političkim muljažama uspio progurati na tržište iako se znalo da je Aspartam otrovan, o čemu više možete pročitati ovdje.

Iako je stevija bila korištena desetljećima bez ikakvih izvješća o zdravstvenim problemima, FDA ju je 1991. godine označila kao “nesiguran dodatak hrani” i ograničila je njenu uporabu kao dodatak prehrani. To također stavlja ograničenja na uvoz stevije, čak su zahtijevali da izdavači knjiga recepata unište knjige u kojima se stevija spominje u receptima.
FDA je navela da su “toksikološke informacije o steviji nedovoljne da pokažu njenu sigurnost.”
A aspartam je kao siguran? Politika FDA-a nalaže da se odobri status sigurnosti (GRAS) prirodnim tvarima koje se koriste od 1958. ili ranije ukoliko su izvješća bez negativnih učinaka. Nisu postojale takve studije, odnosno neke studije su navele da stevija može uzrokovati probleme s metabolizmom ili reproduktivnim sustavom, te da komponente stevije mogu transformirati u mutageni spoj. No, druge studije nisu uspjele pronaći loše zdravstvene posljedice koje uzrokuje korištenje stevije, čak predlažu da bi to moglo biti korisno. Pa kako je onda zabranjena? Odluka iz 1991. je donesena kao odgovor na anonimnu peticiju! Tko li je mogao napisati takvu peticiju i zašto? Samo onaj koji će imati štete od dozvole za njenu upotrebu u ljudskoj prehrani.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2006. je zaključila, nakon detaljnog pregleda nedavnog istraživanja o steviji, da ona ne oštećuje gene ljudi ili životinja, te da se neki od toksičnih učinaka viđenih u laboratorijskim studijama ne javljaju kod živih stanica. WHO je također napomenuo da je stevija pokazala neke pozitivne učinke za bolesnike s povišenim krvnim tlakom ili dijabetesom tipa 2.


Izbacite šečer i umjetna sladila iz upotrebe, zamjenite ih prirodnim, zdravim zaslađivačem – biljkom stevijom ili njenim izvedenim dodacima prehrani.

Centar za znanost u javnom interesu (CSPI), koji podržava više istraživanja o steviji prije nego li se dopusti njena uporaba kao dodatak hrani, naveo je da ne postoji opasnost od zaslađivača pri malim dozama. Zatim su apsurdno nastavili: “Ako koristite steviju rijetko (jednom ili dva puta dnevno u šalicu čaja, na primjer), to nije velika prijetnja, no ako bi steviju prodavali širom svijeta i koristili kao zaslađivač u gaziranim pićima, to će konzumirati milijuni ljudi. A to bi moglo predstavljati prijetnju za javno zdravstvo.”

Zamislite tu izjavu! Što bi ti milijuni ljudi trebali reći onda na aspartam koji uzrokuje moždane udare i tumore, o čemu možete čitati ovdje, a koji se uredno i dalje unatoč svim studijama i dokazima dodaje u pića širom svijeta?

Steviju sigurno konzumiraju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, bez ikakvih štetnih učinaka na zdravlje. U usporedbi s opasnostima od aspartama, sukraloze ili saharina i drugih kemijskih sladila, stevija je daleko bolji izbor.

Dobre vijesti za budućnost korištenja stevije

U međuvremenu, FDA i Europska Unija odobrili su uporabu stevije kao zaslađivača u hrani i piću. Kompanije Coca-Cola i Cargill su se udružile kako bi započele reklamiranje sladila izvedenog iz stevije, i nadaju se odobrenju za proizvod u SAD-u i Europi. Nisu to napravile, naravno, zbog brige o zdravlju svojih potrošača, nego su uvidjeli ekonomsku računicu pri korištenju u svojim proizvodima bez šećera.

Dakle, usprkos kvaziznastvenim mišljenjima, naručenim i plaćenim studijama i svim zabranama, stevija je slobodna u prodaji kao sastavni dio pića i hrane, kao zdravi nadomjestak umjesto štetnog šećera il umjetnih zaslađivača. Ovo je tipični primjer kako javnost ne smije nikada odustati od svojih ispravnih, zdravih razmišljanja i ciljeva, o problemima treba govoriti i pisati, isticati zdravstvene prednosti, ukazivati na zavjere i prevare. Pod pritiskom javnosti, prije ili kasnije vlade svijeta i regulatorne agencije će poslušati glas naroda

5 коментара:

  1. Gde se moze kupiti biljka?

    ОдговориИзбриши
  2. Imate na limundu/kupindu seme skoro uvek ...

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман17. мај 2013. 16:58

    Може ли се стевиа узгајати код нас у Србији, макар у пластенику? Где набавити семе, где купити суво лишће стевие?

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман01. јун 2013. 12:19

    Ima u prodavnici "Maslina" kod Hrama Sv.Save u Beogradu

    ОдговориИзбриши