уторак, 16. април 2013.

Heljda

Heljda je višestruko korisna biljka leči bolesti disajnih organa, hipertenziju, nesanicu, glaukom... Odlična je hrana za decu, a od njenih ljuspica prave se medicinski jastuci koji ublažavaju tegobe i garantuju čvrst san.
Heljda je jednogodisnja zeljasta biljka sa čvrstom rebrastom i grubom stabljikom. Listovi heljde su srcoliki i zašiljeni, cvetovi su joj maleni, belo crvene boje i izuzetno jakog karakterističnog mirisa(koji u vreme cvetanja privlače pčele), dok je plod sitan i braonkasto-crn.
Bogatstvo u zrnu



Heljda je poreklom iz centralne Azije. Plod heljde je trouglastog oblika koje služi isključivo za ljudsku ishranu. 

Za nju se često vezuje izraz zdrava ishrana, jer je naučno utvrđeno da je heljda lekovita biljka. Prema botaničkoj klasifikaciji heljda nije žitarica, ali se svrstava u tu grupu namirnica zbog sličnosti hranljivog sastava i načina pripreme. Često se naziva crnim žitom. 

Sastav heljde

Zrno heljde je vrlo bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Njeni glavni sastojci su ugljeni hidrati(72,9%), belančevine (11,7%) i biljno ulje (2,4%). Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma, fosfora i kalcijuma, a nisu zanemarljive ni kolicine magnezijuma, natrijuma i gvožda. 

Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i drugi, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P, koja predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za mnoge bolesti savremenog doba. Energetska vrednost 100g jestivog dela zrna iznosi 1407 kJ ili 335 kcal.

Heljda ima značajna lekovita svojstva

Heljda ima sve dobre osobine kao i integralne žitarice, osim toga bogata je lizinom, esencijalnom aminokiselinom koja je značajna za rast kostiju i obnavljanje krvi. Sastojak heljde je i agrimin koji smanjuje rizik sterilnosti. Ona jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor, zagreva, isušuje, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, izgrađuje krv, povećava lučenje urina. 

Odlična je za pamćenje i koncentraciju. Snižava pritisak, leči arteriosklerozu i zatvor. Delotvorna je i u lečenju bolesti pluća i bubrega. Preporučuje se osobama sa probavnim smetnjama, rekonvalescentima i starijim osobama. Doprinosi pravilnom radu creva, pogodna je za vegetarijansku ishranu (jer sadrži znatan procenat proteina).

Stabljika heljde ima farmaceutsku vrednost, jer sadrži supstancu rutin, koja se koristi kao sredstvo koje zaustavlja krvarenje i povećava otpornost kapilara. Zato heljda ima pozitivno dejstvo u lečenju bolesti krvotoka, proširenja vena, pucanja kapilara. Ona ima pozitivno dejstvo i u borbi protiv slabe memorije, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih oboljenja. 

Korišćenje heljde u ishrani

Ona je idealna namirnica za osobe sa poremećenom probavom, za decu i starije osobe, posebno u kombinaciji sa pirinčom i ostalim žitaricama. U ishrani se koristi oljušteno zrno i brašno. Od brašna se priprema hleb, kačamak i druga jela. Veoma je zahvalna, jer se odlično kombinuje s povrćem, gljivama i drugim žitaricama. Koristi se samo oljušteno zrno. Brašno heljde je vrlo ukusno i hranljivo.

Heljda je jedna od najmedonosnijih biljaka, jer daje čak 90 kilograma meda po hektaru. Dodamo li tim biohemijskim i energetskim karakteristikama heljde i njenu laku probavljivost, prava je šteta što se ova vredna žitarica zapostavlja i malo proizvodi. 

Нема коментара:

Постави коментар