четвртак, 25. април 2013.

Maticna mlec

Maticna mlec, Kraljevska hrana.


Maticni mlec je jedan od najcenjenijih pcelinjih proizvoda. Njegov sastav i dejstvo privukao je paznju mnogih svetskih eksperata iz oblasti medicine i nutricionizma.

Mlec je izuzetno hranljiva, gusta, mlecnobela kremasta tecnost, karakteristicnog mirisa, blago kiselog i pomalo ljutog ukusa. Maticnim mlecom pcele hrane larve radilica i trutova prvih dana njihovog života, dok maticu hrane tokom celog perioda razvica i kasnije. Luce ga mlade pcele iz podvilicnih žlezda.
Osnovni sastojci maticnog mleca su: belancevine, vitamini, hormoni, masti, šeceri, voda, aminokiseline i ostalo.
Mlec saddrzi vitamine A, B kompleksa,C,D i E sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6.
Maticni mlec je cudotvorna hrana koja podstice razvoj, vraca snagu, regeneriše organizam i reguliše metabolizam.
Blagotvorno utice na mnoga oboljenja, a posebno su znacajni efekti u jacanju imuniteta i poboljšanju krvne slike.
Maticni mlec ubrzava oporavak kod rekonvalescenata, a poboljšava i stanje kod Parkinsonove bolesti.
Reguliše nivo šecera u krvi kod dijabeticara. Maticni mlec takode utice i na podmladivanje celija jer ih snabdeva materijama koje se vremenom gube. Zbog svog izuzetno vrednog proteinskog sastava, maticni mlec blagotvorno deluje kod dece jer podstice rast i razvoj, a narocito jaca imunitet mladog organizma.
Maticni mlec najbolji je pratilac za dug i zdrav život.
Maticni mlec u izvornom stanju treba cuvati u hermeticki zatvorenim posudama od tamnog stakla duboko zamrznut, tako nece izgubiti svoje osobine do godinu dana. Može se cuvati i pomešan sa kristlisanim medom ali kraci vremenski period (oko mesec dana) u frizideru.
Maticni mlec se najcesce konzumira pomesan sa kristalisanim medom,
ili kristalisanim medom i kombinacijama propolisa i polena.


Tehnologija proizvodnje maticnog mleca je izuzetno delikatan i zahtevan posao i zato mora biti dobro organizovan kako ne bi došlo do propusta koji uvek prouzrokuju manje prinose i lošiji kvalitet.
Na mom pcelinjaku primenjujem Dulitlov (Doolittle) metod dobijanja maticnog mleca, sto podrazumeva presadjivanje 12-casovnih larvica iz radilickih celija u vostane pocetke maticnjaka.
Za uspešnu proizvodnju maticnog mleca visokog kvaliteta znacajnu ulogu imaju dva faktora:
biološka snaga pcelinje zajednice sa velikim brojem pcela starosti od 6 do 12 dana, kao i prirodni uslovi okoline u kojoj se pcelinje zajednice nalaze. 
Medjutim u periodima kada u prirodi nedostaje dovoljno bilo koje paše pristupa se prihrani kako šecerno mednim sirupom tako i polenskim pogacama..
Pored prirodnih uslova za dobijane ovog izuzetnog proizvoda potrebno je obezbediti odredjene tehnicke i higijenske uslove kako bi se postigao vrhunski kvalitet. U tehnicke uslove spada posedovanje odredjene opreme a to su:
izolatori za obezbedjivanje larvica iste starosti, ramovi sa cauricama za presadjivanje, igle za presadjivanje, lampa sa hladnim svetlom, oprema za vadjenje mleca iz caurica i td. pod higjenske uslove se podrazumeva da sva ta oprema mora biti besprekorno cista i dezinfikovana, kao i prostor u kom se ta delatnost obavlja.
Da bi se dobijeni kvalitet proizvedenog mleca sacuvao, obzirom na to da van košnice brzo gubi svoja lekovita svojstva, potrebno je da da manipulacija sa njm sto krace traje odnosno da se odmah nakon vadjenja vakumira, zaliva sa voskom i odlaze u zamrzivac. Zbog odrzavanje kvaliteta mleca on ne sme dolaziti u dodir sa metalnim priborom.
Zato se za vadjenje mleca koristi drvena ili plasticna kasicica. Takodje treba izbegavati izlaganje svetlosti jer to takodje dovodi do gubljenja odredjenih svojstava.
Tako duboko zamrznut odrzace svoja lekovita svojstva do godinu dana.
Mlec pomesan sa kristalisanim medom moze se cuvati do mesec dana u frizideru

1 коментар:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши