недеља, 28. април 2013.

Enzimi iz voca i povrca

Enzimi


Kljucna funkcija u delovanju hrane na vase telo je sam zivot sadrzan u vasoj hrani i vitaminima koje nazivamo enzimi.
Enzim je vitamin koji hrani telo i odrzava ga na zivotu, vitamin skriven u semenu, klijanju i rastu biljaka.
Taj princip zivota poznat je kao enzim. Enzimi se opisuju kao kompleksne supstance koje nam omogucavaju probaviti hranu i otpremiti je u krv.

Medjutim enzimi nisu nikakve ''supstance'', vec je to nedokuciva, magnecka, kozmicka energija samog principa, usko povezano sa svim akcijama i aktivnostima svakog molekula u ljudskom telu, u biljkama i u svim biljnim zivotnim oblicima. Kad se jednom domognemo te spoznaje, postaje nam jasno zasto moramo birati hranu razumom i umecem, zasto mora biti sirova, nekuvana i neobradjena. Mi ne mozemo istovremeno posedovati zivot i smrt, ni u svom telu, ni u vocu, ni u salatama, ni u povrcu, ni u semenkama, ni u semenu. Gde ima zivota tu su enzimi. Enzimi podnose temperaturu preko 45'c. na temperaturi preko 50'c postaju neaktivni, bas kao sto ljudsko telo postaje neaktivno u vrucoj vodi. Kod temperature od 54'c gasi se zivot vecine enzima.
U semenu se enzimi nalaze u nekakvom stanju uspavanosti. Pod odgovarajucim uslovima ostaju stotinama i hiljadama godina u stanju sanjivog zivota. Najbolji primer za to su psenicna zrna u piramidama koje su jos imala sposobnost klijanja. Pa i lesevima praistoriskih zivotinja, koji su pronandjeni u najsevernijim podrucijima, u Sibiru i ostalim regijama, gde su se prije 50 000 godina za vreme iznenadnog zaledjenja odjednom smrznuli, utvrdjeno je mnostvo enzima koji su postali aktivni kada se les otopio na normalnu telesnu temperaturu. To znaci da se enzimi mogu bez ostecenja konzervirati na niskim temperaturama. Zivot sam po sebi nije moguce objasniti; I zato opisujem enzime kao kozmicki princip energije ili kao vibraciju koja u molekulama prouzrokuje hemiski postupak ili promenu te stvara reakcije, a da se za vreme tog procesa sami enzimi ne menjaju, nerazaraju, odnosno ne trose.
Drugacije receno, enzimi su katalizatori, kao i takvi iziskuju procese ili promene, a da pritom njihovo stanje ostaje nepromenjeno. S tim kratkim pojasnjenjem vi cete sigurno uvaziti veliko znacenje razuma, logike i inteligencije kod izbora zivotnih namernica kojima prehranjujete svoje telo. ovde govorimo o sirovoj hrani, ali i o njenoj pripremi ona mora biti tako pripremljena i pojedena da na najbrzi i najdelotvorniji nacin prehranjuje stanice i tkivo vaseg tela. Obnova (regeneracija) je pravilo zivota. Da ne jedemo, mi bismo umrli.
Ako ne uzimamo hranu koja nase telo ispravno prehranjuje, mi ne samo sto cemo prije vremena umreti, mi cemo na svom zivotnom putu biti na smrt bolesni. Ako svoje telo danomice snabdevamo elementima iz kojih je sastavljeno, mozemo posedovati dobro zdravlje, pod uslovom da i ostalim predpostavkama svog bica, svoje duse i svog duha posvecujemo odredjenu paznju i obzirnost.
Mozemo jesti najbolju hranu na svetu, ali ona nece spreciti propadanje naseg tela, ako u sebi budemo stalno nosili ljutnju, bojazan, brigu, frustracije i negativno raspolozenje.

1 коментар: