четвртак, 2. мај 2013.

Banana

Banana

braon banana


Opis:


    Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz familije Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude koriste u ishrani kao voće.Banane su visoke, uglavnom jednogodišnje zeljaste biljke, koje svojim izgledom podsećaju na drveće. Imaju široko i veoma dugačko lišće (1,5 m). Areal rasprostranjenja je u tropskim krajevima.
Domestifikovana banana poreklom je iz jugoistočne Azije, čiji je plod ukusan i hranljiv. U Evropu se uvozi iz Srednje Amerike i Zapadnoindijskih ostrva (Antili).Za pravilan razvoj banani je potrebna topla i vlažna klima, jer kvalitet ploda zavisi od velike količine vode i visoke temperature. Najbolji rezultati se ostvaruju pri srednjoj godišnjoj temperaturi od 20°C i srednjoj količini padavina od 150-170 mm mesečno. Banane nemaju specijalne zahteve u pogledu tipa zemljišta. Energetska vrednost banane iznosi od 81 do 103 cal. Banana takođe sadrži brojne hranljive materije i vitamine.U Crnoj Gori banane rastu na primorju, ali plod ne sazreva već ostaje zelen.

Poreklo:


    Poreklo banana, potiče iz Indije, a arapski trgovci su je preneli u Afriku. Danas se gaji i u Centralnoj i Severnoj Americi, mada neke države pokušavaju da ih uzgajaju i na veštački način, poput Slovenije, koja je nedavno uspela u tome.

Vrste:


    Postoje brojne vrste banana, ali su najomiljene nama poznate žute banane. Uz to postoje i egzotične - baby banane; zelene guinea banane koje se koriste poput krumpira; manzano banane koje su kratke i deblje, kad sazriju su crne boje, a okus je čudna mješavina banane, jagode i jabuke; te mnoge druge.Jestive plodove daju banane iz roda Musa. Rod Musa sadrži preko 50 različitih vrsta banana (od kojih neke daju jestive a neke nejestive, bezukusne, brašnaste plodove pune semena). Postoji takođe i jako puno sorti od svake vrste, te hibrida između vrsta.

Banana u ishrani


Nutritivni sastav:


    Nutricionistički gledano, to je veoma vredan plod. Sadrži puno vitamina i minerala, od kojih je dobro spomenuti fosfor, mangan, magnezijum, kalijum, vitamin A, B6, folnu kiselinu i vitamin C.

Banana (100g):

Kalorija89 (373.8 kJ)
Ukupno masti0.3g
Zasićene masti0,1g
Holesterol0mg
Natrijum1mg
Ugljinihidrati 22.8g
Dijetalna vlakna2.6g
Šećeri 12.2g
Proteini1.1g
Kalcijum5mg
Kalijum358mg  

Lekovito dejstvo:


Banana može koristiti u lečenju sledećih bolesti i tegoba:
  • avitaminoza
  • akne
  • anemija
  • bolesti srca
  • bronhitis, prehlade i grip
  • gojaznost
  • gorušica
  • gubitak koncentracije
  • depresija
  • dijabetes
  • zatvor
  • impotencija
  • infarkt
  • jutarnja mučnina
  • jačanje imunološkog sistema
  • kašalj
  • mamurluk (frape od banane)
  • moždani udar,itd.
Zbog visokog sadržaja vitamina B, banane su pogodne za umirivanje nervnog sistema. One sadrže i dosta kalijuma , što može smanjiti rizik izlivanja krvi u mozak i balansa vode u organizmu. Banana pomaže kod visokog krvnog pritiska, poremećaja rada creva, alkoholizma, čira, hemoroida, kolitisa, lošeg varenja, reumatoidnog artritisa, srčanih smetnji i bolesti zavisnosti. Dobra je za creva, slezinu, stomak i organe za varenje.

Zanimljivosti:


    Naučnici su ustanovili da 2 banane dnevno mogu smanjti visok krvni pritisak za 10% nedeljno.
Pojedite bananu pre spavanja - ona pomaže kod nesanice, jer sadrži triptofan, supstancu koja podstiče proizvodnju serotonina u organizmu koji smiruje.

U bananama se krije lek za AIDS

Naučnici veruju da bi banane mogle biti moćan lek koji bi na smogao zaštiti od virusa AIDS-a. U laboratorijskim testovima pokazalo se da je sastojak banane banlec jednako efikasan kao i dva postojeća leka za HIV, pa znanstvenici veruju da bi jeftine terapije bazirane na banlecu mogle sačuvati milione života.Sastojak lektin prirodna je hemikalija koju nalazimo u biljkama, a koja se uspešno bori s infekcijama. Američki naučnici otkrili su da lektin koji se nalazi u bananama može sprečiti infekciju HIV-a tako što blokira ulazak virusa u telo.Glavni istraživač Michal Swanson sa univerziteta Michigan objasnio je otkriće: 'Problem s nekim lekovima za HIV je taj što virus mutira i postaje otporan, ali to mu postaje puno teže u prisutnosti lektina. Lektini se mogu vezati uz šećere koji se nalaze na različitim mestima omotnice HIV-1 i pretpostavljamo da je potrebno da nekoliko puta mutira prije nego mu uspe probiti omotnicu.'Banlec bio je učinkovit u laboratorijskim testovima jednak kao i dva postojeća anti-HIV leka, a trenutačno se radi na tome da banlec postane pogodan za ljude. Veruje se da bi se mogao koristi sam ili u kombinaciji s drugim lekovima za HIV. Dobra vest je ta da bi čak i skroman uspeh tog leka mogao spasiti milione života širom sveta.

Ispolirajte predmete od srebra i kožne cipele

Možda će vam zvučati smešno ali koru banana možete iskoristiti kako biste vratili sjaj predmetima od srebra ili kožnim cipelama.Najpre odstranite svevlaknaste ostatke sa unutrašnjeg dela bananine kore i njime istrljajte predmete od srebra ili kožne cipele.Kada završite,obrišite ispolirane predmete suvom krpom ili papirnim ubrusom.Isti metod možete primeniti i za glancanje kožnog nameštaja,no ipak prvo probajte efekat na maloj površini kožne garniture pre nego što krenete sa glancanjem celokupne površine.

Registracija vozila
YU Portal

Нема коментара:

Постави коментар