уторак, 16. април 2013.

Orah

Orah cisti krv, leci plucne bolesti, katar creva,upalu sluzokoze, upalu ociju,unistava crevne parazite,jaca misice, otklanja probavne smetnje,jaca vid, stiti od opekotina pri suncanju.
Orah (Juglans redia L.) je vocka poreklom iz istocnog Mediterana.
Raste samonikla a uzgaja se u toplijim krajevima evropskog kontinenta. Koristi se svez list, mlada ljuska ploda,zelen i zreo plod. Bere se od pocetka maja do kraja septembra.

Jezgro oraha sadrzi u sebi najvise ulja (55-65 %),zatim visokovrednih belancevina (15 %),isto toliko ugljenih hidrata, a bogato je kalijumom, magnezijumom,fosforom, gvozdjem, vitaminima B i C.
Nedozreli plodovi oraha izuzetno su bogati vitaminom C (cak 1 800miligrama askorbinske kiseline) ali se tokom sazrevanja znatno smanjuju.
Zeleni orasi se beru u julu, ukuvavaju u kompot,mermeladu i slatko ili se konzerviraju na druge nacine.
Takodje, od mladih orahovih plodova se prave lekovite tinkture.
Orahovo lisce, u kome ima mnogo vitamina C, visestruko se upotrebljava:za spremanje lekovitih cajeva protiv mnogih bolesti(koznih bolesti, crevnih parazita), za pravljenje vitaminskih koncentrata,fermentiranih napitaka...U lekovite svrhe koristi se i sitnomleveni prah orahovog jezgra (protiv nadimanja) s malo vina.

ORAH PROTIV ZNOJENJA NOGU

U 2 litra vode potopiti po 5 supenih kasika isitnjenih:orahovo lisca i kore mladog hrasta.Zakuvati i kuvati 10-tak minuta.Kada se smlaci u tom se odvaru peru noge.Posle pranja noge se ne brisu,vec se samo suse na vazduhu.

ORAH ZA JACANJE KOSE
Na masini za mlevenje samleti 10 supenih kasika jezgra od oraha i staviti u litar alkohola (96 %).Flasa se dobro zatvori i dve nedelje stoji na toplom mestu.
Dobijenom tecnoscu koza glave masira se svako vece a posle toga kosa se osusi.

ORAH ZA JACANJE POLNIH ORGANA
U slucaju slabog, osetljivog i ranama sklonog polnog organa treba ga ispirati odvarom od oraha.Uzme se 5 saka orahovog lisca i kuva 10 minuta u 10 litara vode.Ispiranje vrsiti 3 puta dnevno.

MELEM OD ORAHA PROTIV REUME
Pomesati 1 litar nerafinisanog maslinovog uljai 10 velikih kasika isitnjenog orahovog lista.Drzati na toplom mestu mesec dana i promuckatinekoliko puta dnevno. Nakon toga, ovim se uljem masiraju bolna mesta.

Нема коментара:

Постави коментар