понедељак, 8. април 2013.

Par saveta za dobro Raspolozenje



Pogledajte ovih pet neobičnih načina za popravljanje raspoloženja

Kada se nađemo u stanju depresije ili lošeg raspoloženja, većini nas veoma je teško prisjetiti se dobrih strana života i popraviti raspoloženje. U tome nam može pomoći ovih pet načina koji bi mogli vratiti osmjeh na lice.


Jedite tunjevinu

Kada napravimo neki pogrešan korak ili donesemo pogrešnu odluku, gotovo je nemoguće otjerati crne misli koje nam lagano postanu opsesija. Naučnici su, srećom, otkrili lak način da ih se riješimo: napravite sendvič s tunjevinom! Ta ukusna riba sadrži taurin, odnosno sastojak koji smiruje živčani sistem i isključuje negativne misli.


Produžite korak

Imali ste loš dan? Krenite u šetnju, ali tako što ćete koračati dužim koracima, podižući bradu i mlatarajući rukama! Možda zvuči smiješno, ali istraživanja su otkrila da su ljudi koji to zaista rade neusporedivo zadovoljniji od onih koji se gegaju ili vuku dok hodaju.


Ohladite se

Ako su vas brige ipak pritisnule, natopite ručnik hladnom vodom i držite ga par minuta na stražnjem dijelu vrata. Niska temperatura skuplja krvne žile i usporava cirkulaciju u glavi, smanjujući aktivnosti upravo u onom dijelu mozga u kojem se nakuplja stres.


Slobodno zijevajte

Udisanje i izdisanje zraka tjera mozak da oslobađa neurohemikalije zbog kojih se dobro osjećamo, prije svega serotonin, dopamin i umirujući neurotransmiter GABA. Stručnjaci zasluge pripisuju velikoj količini kisika koji mozgu pomaže da radi na optimalnom nivou.


Zahvalite se

Vjerovali ili ne, dovoljno je reći ‘Hvala!’ da biste se osjećali bolje. Izražavanje zahvalnosti, makar samo jednom sedmično, dokazano opušta um i tijelo, a optimizam se povećava za 15 posto. Evo i objašnjenja: analize krvi pokazuju da ta mala riječ spušta nivo kortizola (hormona stresa) na najniži nivo i tu ga drži satima.


(Magazin.hr/Namirnice.ba)

Нема коментара:

Постави коментар