среда, 10. април 2013.

Celer



Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika celera je razgranjena, doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. U korenu ima eterskog ulja, šećera, apina, asparagina, tirozina, kolina, alosorbusena, limonena, pentosana imasti.
Kako izabrati svež celer?
Celer se koristi za pripremu većine jela - od bujona, supa i sosova do mesnih i jela od povrća, ali prilikom izbora celera morate obratiti pažnju na sledeće:
1. Težina korena mora da odgovara veličini, a na dodir mora biti čvrst.
2. Stabljika celera mora da izgleda sveže, bez tragova sušenja i truljenja.
3. Izbegavajte već sečen i opran celer u vezici za supu jer stajanjem gubi boju i vredne sastojke.
4. Svežinu stabljike utvrdićete tako što ćete je na sredini lagano stisnuti. Ako je zvuk hrskav, celer je sigurno svež, a ako su na osnovi celera odvojene spoljašnje stabljike, verovatno je reč o odstajalom celeru.
Kako čuvati celer?
Koren možete da čuvate nekoliko nedelja u frižideru u odeljku za povrće, a isečene i očišćene stabljike mogu da stoje u plastičnoj kesici 7-10 dana. Ako postane mekan ili potamni, bacite ga.
Lekovito dejstvo
U narodnoj medicini celer se najčešće upotrebljava za čišćenje organizma jačanje nerava i kao lek za bolesti bešike jer podstiče izlučivanje morkaće. Celer takodje pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak.
Celer u borbi protiv kalorija i celulita
Žvakanjem svežeg celera troši više kaloreija nego što ih ima u samoj stabljici. Lekovite supstance iz celera najbolje se očuvaju u sveže isceđenom soku od sirovog korena, listova i stabljike, ali se preporučuje da stavite što manje listova jer sok čine gorkim. Ovaj napitak je odličan protiv stvaranja celulita i njegovog razbijanja, pomaže kod mršavljenja i smetnji sa probavom.

Нема коментара:

Постави коментар