уторак, 16. април 2013.

Pasulj


Narodna izreka kaže „pasulj junaka hrani“, ali zbog hranljivih i lekovitih sastojaka ove biljke, sasvim bi se opravdano moglo reći da pasulj i hrani i leči. Iako ga često nazivaju seljačkom i sirotinjskom hranom, pasulj je jedna od najkorisnijih namirnica, najizdašniji izvor proteina i, za mnoge, najukusnije jelo naše nacionalne kuhinje.



Pasulj je jednogodišnja biljka iz roda mahunarki koja je zbog svojih lekovitih sastojaka obavezan deo naše ishrane. Zato se sve češće nalazi na trpezama najvatrenijih pobornika zdrave ishrane.
Jasna Anđelković, nutricionista, kaže da je pasulj veoma kalorična namirnica i da, u zavisnosti od vrste, može imati od 282 do 302 kalorije na 100 grama.
– On je značajan izvor biološki hranjivih materija, pa u proseku 100 grama pasulja sadrži oko 52 grama ugljenih hidrata, 26 grama belančevina, dva grama masti, četiri grama vlakana, esencijalne aminokiseline, fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Ako imate poteškoće sa varenjem, izbegavajte pasulj ili ga jedite bez ljuske – kaže Jasna Anđelković.

Pazite s čim ga jedete
Iako postoji više od 70 sorti pasulja, u Srbiji se najviše uzgajaju gradištanac, tetovac, biser, galeb, zlatko, čučavac, sremac…
Ove i druge sorte poznatije su po narodnim nazivima: beli pasulj tetovac, beli sitni pasulj, crveni pasulj, pasulj trešnjevac, žuti pasulj.
– Pasulj se teško vari jer se belančevine i ugljeni hidrati koje sadrži u telu razgrađuju na različite načine. Bez ljuske, koja se posle stajanja u vodi i bubrenja skida, pasulj je lakše svarljiv i tada se obično od njega prave kaše.
Dovoljno je da ga jedete jednom nedeljno, a kada ga spremate, činite to kako treba.
– Pre kuvanja, pasulj preberite, operite, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji preko noći. Prvih 10–15 minuta kuvajte ga na jačoj temperaturi, a onda ga ocedite i vodu bacite. Sipajte drugu vodu i kuvajte. Vreme kuvanja zavisi od sorte, ali i od toga da li je pasulj mlad ili star. Ako volite da uz pasulj jedete ribu ili jaja, vreme je da se odreknete ove loše navike jer ovakve kombinacije stvaraju kiselu reakciju krvi i mokraće, što je štetno za organizam – kaže Jasna Anđelković.

Kim protiv nadimanja
Poznato je da pasulj nadima, pa mu zato treba dodavati začine koji neutrališu gasove, poput kima, đumbira i listova nane. Gasove stvaraju ljuske pasulja, koje su bogate vlaknima.
– Anemične osobe i oboleli od osteoporoze ne bi trebalo da jedu pasulj jer sadrži fitinsku kiselinu, koja otežava apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Bubrežni bolesnici ga ne smeju jesti zbog visokog sadržaja belančevina – kaže naša sagovornica.

Kako se priprema
Tetovac – pljosnat, krupan, beličast. Posle stajanja u vodi, kuva se oko sat i po. Ukus mu je blag, a posebno aromu dobija kada se posle kuvanja zapeče u rerni.
Beli pasulj – sličan tetovcu, ali je sitniji. Vrlo prijatnog ukusa. Posle stajanja u vodi, kuva se do sat vremena. Koristi se uglavnom za pripremu variva i salata.
Crveni pasulj – crvenkasto-ružičasti pasulj kuva se isto kao i beli pasulj.
Trešnjevac – mala, braon zrna najbrže se kuvaju od svih sorti pasulja.
Šareni pasulj – lakše se vari zato što sadrži više biljnih vlakana. Savršeno se slaže s kiselim kupusom jer povećava apsorpciju vitamina C.
Žuti pasulj – sitan, pljosnat, sivožut. Posle stajanja u vodi kuva se oko dva sata. Najukusniji je sa suvim mesom i zaprškom.
Šarena salata
Potrebno je
300 g makarona, 250 g crvene paprike, 150 g obarenog brokolija, 100 g crvenog barenog pasulja, čaša kisele pavlake, bosiljak, biber, so
Priprema
Skuvajte makarone, pa ih pomešajte s pavlakom. Iseckajte paprike, a obareni brokoli iscepkajte na cvetiće, pa ih pomešajte sa makaronama. Dodajte pasulj, bosiljak, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte.

Pljeskavice
Potrebno je
500 g kuvanog belog pasulja, 2 jajeta, 2–3 čena belog luka, glavica crvenog luka, praziluk, dve kriške starog hleba, so, biber, slatka začinska paprika, suvi biljni začin, malo mleka, ulje za prženje
Priprema
Skuvajte pasulj, pa ga izgnječite viljuškom. Hleb prelijte mlekom, dobro ga ocedite, dodajte pasulju i dobro izmešajte. Sitno iseckajte praziluk, crveni i beli luk, dodajte ih smesi od pasulja, začinite solju, biberom, suvim biljni začinom i slatkom paprikom, pa sve dobro izmešajte. Od mase pravite pljeskavice, pa ih pecite na vrelom ulju po četiri minuta sa svake strane.

Lički pasulj
Potrebno je
300 g šarenog pasulja, 300 g ribanca, veća glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 200 g slanine, 500 g suvih rebara, dve kašike slatke paprike, 2 krompira
Priprema
Dan ranije pasulj prelijte vodom i pustite ga da nabubri. Sutradan odlijte vodu, dolijte novu, dodajte suva rebra i kuvajte. Sitno naseckajte crni luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti, dodajte slatku papriku i kiseli kupus. Nalijte šoljicom vode i dinstajte. Naseckajte beli luk i slaninu, dodajte ih kupusu, pa dinstajte sve zajedno dok kupus skroz ne omekša. Kada se pasulj i suva rebra skuvaju, dodajte im kupus, dobro promešajte i kuvajte još desetak minuta. Ako želite, u pasulj možete da dodate i dva kuvana krompira.
  

Нема коментара:

Постави коментар