понедељак, 15. април 2013.

Vezbajte karakter, zapitajte se prije jela?





Između kućnih poslova, porodičnih i poslovnih obaveza život može da postane toliko haotičan i užurban da počnemo da jedemo brze obroke i posežemo za hranom koja nam se nađe pri ruci, ne pazeći da li je zdrava i jesmo li uopšte gladni.

Bez obzira da li vam je cilj da skinete kilograme ili se hranite zdravije, zastanite pre jela i zapitajte se ova 4 važna pitanja.
1. DA LI STE GLADNI
Mnogo puta posežemo za hranom iz dosade, zbog praktičnosti (kesica čipsa je bila otvorena), depresije (čokolada teši loše raspoloženje), sreće (bilo koja vrsta slavlja) ili iz žudnje (ko bi odoleo kolačima koje je koleginica donela na posao).
Zato se sledeći put pre nego što posegnete za zalogajem upitajte da li ste uopšte gladni i da li vam je vreme za jelo. Ako ste nedavno jeli, onda sigurno niste gladni.
2. DA LI S OVOM HRANOM DOBIJATE HRANLJIVE MATERIJE?
Jedemo kako bismo živeli što znači da hrana mora da nam daje vitamine i hranljive materije koje nam omogućavaju normalno funkcionisanje.
Osim što mora da bude zdrava, ishrana treba da bude i uravnotežena. Ako ste imali doručak bogat belančevinama, onda biste za ručak morali pojesti obrok koji sadrži više vlakana, gvožđa ili vitamina A. O svakom obroku i međuobroku razmišljajte kao o deliću slagalice koja se zove ishrana.
3. SADRŽI LI OVA HRANA DOBAR BROJ KALORIJA?
Neki obrok može da bude zdrav, ali i sadrži mnogo više kalorija nego što bi trebalo za to doba dana.
U zavisnosti od vaše telesne težine i želje za gubitkom viška kilograma, pazite da vaš doručak sadrži između 300 i 500 kalorija, ručak i večera između 400 i 600, a užina oko 150 kalorija.
4. DA LI POSTOJI ZDRAVIJA ALTERNATIVA?
Možete namazati običan puter na obično pecivo ili puter od kikirikija na pecivo od celovitih žitarica. Zdravija alternativa ne postoji uvek, a ponekad i ne želimo da je izabreremo ako je reč o hrani koja nam se jako jede. Ipak, većina obroka trebalo bi da bude što hranljivija.
Kad god možete, jedite zdraviju varijantu kako biste smanjili kalorije, masnoće, holesterol, natrijum i šećer.
http://zdravljeisreca.com/vjezbanje-karaktera-odgovorite-prije-jela/

Нема коментара:

Постави коментар