недеља, 7. април 2013.

Ubrzajte metabolizam


11 naučno dokazanih načina koji će poboljšati metabolizam

Kalorije koje pojedemo ili popijemo metabolizam pretvara u energiju. Veličina, spol i dob utječu na metabolizam, ali postoje načini na koje i sami možemo utjecati na njega. Što je metabolizam brži, brže sagorijeva kalorije. Pogledajte 11 naučno dokazanih načina na koje možete ubrzati metabolizam.


Spavajte

Dokaz da niste dovoljno spavali nije samo taj da ujutro jedva stojite na nogama dok ne popijete kavu. Naučnici su otkrili vezu između metabolizma i spavanja. Ako ne spavate dovoljno, to može ozbiljno usporiti metabolizam.




Pijte zeleni čaj
Ne samo da je ovaj napitak pun antioksidansa, nego su naučnici otkrili i da ubrzava metabolizam. Dodatan plus zaslužuje zato jer nema kalorija, stoga nema razloga da ne uživate svaki dan u šolji ili dvije ovog čaja.





Intenzivno vježbajte
Spori i odmjereni ne pobjeđuju u utrkama. Intenzivno vježbanje, kao što je trčanje, ubrzava metabolizam, a osim toga, nakon takvog vježbanja nastavlja se sagorijevanje kalorija još dugo nakon fizičke aktivnosti.









Ne preskačite doručak

Morate pronaći vrijeme za doručak prije početka radnog dana. Istraživanja su pokazala važnost doručka, a to je ujedno i način da se metabolizam ubrza. Ako ujutro nemate apetita, popijte barem šolju jogurta.




Ne zaboravite vodu
Izbjegavajte sokove i pijte dovoljno vode, to je jednostavan način da ubrzate probavu i sagorite kalorije. Možda trebamo više vode od dnevno preporučenih osam čaša.





Začinite jela

Sljedeći put kad se primite kuhanja, dodajte kajanski papar ili čili u jelo. ‘Vrućina’ ovih začina potiče metabolizam.





Recite ‘da’ kardio-vježbama
Očistite prašinu s bicikla i vozite se. Istraživanja su pokazala da 45 minuta na biciklu ubrzava metabolizam. Vidite da se ipak isplatilo naučiti voziti bicikl!
Jedite pametno
Tko bi rekao da konzumiranje hrane zapravo pomaže u sagorijevanju kalorija?! Neke namirnice, poput tune i grejpa, ubrzavaju metabolizam, pokazala su istraživanja. Jaja su također dobra, stoga umjesto palačinki ujutro napravite kajganu za poticanje metabolizma.
I kafa je dobra
Istraživanja su pokazala da se šolja kave, odnosno kofein u njoj brzo apsorbira u krvotok te da ubrzava rad srca i potiče metabolizam.
Smijte se puno, puno

Malo smijeha može imati puno pozitivnog utjecaja. Znanstvenici su otkrili da deset minuta smijeha dnevno sagorijeva kalorije. Evo još jednog razloga da se smijete što više.

1 коментар: