Zbog otpada iz tvornice M&M bombona pčele u Francuskoj stvaraju šareni nejestivi med
Autor: Ljubica Šaran
Matrix World
Regija Alsace u istočnom dijelu Francuske se do sada ponosila na bogatu organsku i ekološku poljoprivrednu proizvodnju no nakon što se u okolici Ribeauvillea otkrio šareni med, pčelari su shvatili kako se njihove pčele hrane na otpadu iz obližnje tvornice M&M bombona.
Od kolovoza ove godine, pčelari u okolici malenog Alsaceškog gradića pokušavaju otkriti zbog čega se u njihovim košnicama pronalazi med u različitim bojama; zelenoj, crvenoj, žutoj, smeđoj i plavoj. Nakon detaljnog pregledavanja okolice, shvatili su kako je problem u Agrivaloru – postrojenju koje procesuira otpad i stvara električnu energiju spaljivanjem istoga, uključujući i brojne kontejnere s različitim otpadom iz obližnje tvornice koja proizvodi M&M bombone. Ovo postrojenje se nalazi nepunih četiri kilometra od najbližih košnica.
RT je otkrio kako je otpad iz tvornice M&M bombona u području Agrivalora čekao na spaljivanje u otvorenim kontejnerima, pčele su zasigurno bile privučene velikom količinom šećera koji se nalazi u kontejnerima, umjesto potrage za cvijećem ovi su se korisni insekti mjesecima hranili na toksičnim kemikalijama.
Na proteste pčelara, glasnogovornik Agrivalora – Phillippe Meinard – je dao slijedeću izjavu za Reuters:
„Mi smo problem uočili u isto vrijeme kada i pčelari. Brzo smo zaustavili cijelu proceduru.“
S obećanjem da će ubuduće kontejnere s otpadom iz tvornice Mars, koja proizvodi i M&M bombone, držati u skladištu te da će sami kontejneri biti čvrsto zatvoreni.
Prema napisima Le Mondea, šareni neprirodni med se neće prodavati, tako da se javnost ne mora brinuti oko konzumacije meda koji u sebi sadrži različite kemikalije koje nikako nisu primjerene ljudskoj upotrebi.
ABC News je otkrio kako je Francuska jedan od najvećih proizvođača meda u EU. Samo u regiji Alsace ima oko 2400 pčelara koji proizvode oko 1000 tona meda na godinu.
Populacija pčela je decimirana u zadnjih dvanaest godina, od različitih parazita koji ubijaju pčele, do insekticida i herbicida koji uništavaju ove vrijedne insekte pa do klimatskih nepogoda koji onemogućavaju hranjenje, pčelinja populacija ima sve veće probleme i definitivno bi se trebali zapitati je li ovo jedini slučaj u kojemu se pčele hrane toksičnim kemikalijama.
Još fotografija nejestivog meda iz Alsacea pogledajte na web stranici Leader-Postu.
Koliko je naš med koji jedemo zdrav i gdje se hrane pčele bi trebala postati pitanja na koje mi zaslužujemo odgovore.
Нема коментара:
Постави коментар