субота, 04. мај 2013.

Sokovi nisu koncentrirane namirnice

cedjeno voce i povrce

Naš Stvoritelj dao nam je živežne namirnice kao hranu I kao lijekove. Stoga je sasvim prirodno da prilikom uzimanja hrane imamo pred očima ijedno i drugo. Nije ispravna tvrdnja da su sokovi koncentrirane namirnice. Koncentrirana namirnica je proizvod koji se dehidrira, u kojemu se sadržaj vode reducira. Sokovi su tekuće živežnenamirnice koje sadrže čistu, organsku vodu najbolje kvalitete. Kod iscjeđivanja sokovaosobito je važno pravilno razrezati vlakna, odnosno vlaknaste čahure te iz njih osloboditiživotonosnu energiju.
Moja istraživanja pokazala su da se vlakna moraju ispravno smrviti.Potom se mora sok pomoću hidraulične ili neke druge preše iscijediti iz nastale kaše. U protivnom nećemo u soku zadržati vitamine, encime i ine životno hranjive sastojke. Ako susirovi sokovi pravilno iscjeđeni, može ih ljudsko tijelo s lakoćom i brzo prihvatiti, a budući dasu ti sokovi ujedno organske i vitalne živežne namirnice, oni obnavljajučitavo tijelo iznenađujuće brzim djelovanjem. I zato nemojte misliti da su svježi sirovi sokovikoncentrirane namirnice ili lijekovi. Oni su naša najmanje koncentriranaživežna namirnica, ali zato najhranjivija. Razmislite malo koliko su od sokova koncentriranijesljedeće živežne namirnice: sojina zrna i sojino brašno su 870%koneenlriraniji od mrkvina soka i 940% koncentriraniji od celerova soka. 
cedjena sargarepa
Popcorn (kukuruzne pahuljice) su otprilike 2100% koncentriranije od mrkvina soka i 2300% od celerovasoka. Bijeli šećer je 4200% koncentriraniji od mrkvina soka I 4600% od celerova soka. Kadvidimo kako je veliko koncentriranje tih živežnih namirnica u usporedbi sa sokovima, postajenam jasno gdje je uzrok previsokoj kiselini koja nastaje u tijelu kao posljedica probave proizvoda od soje, kukuruznih pahuljica, šećera, žitarica i drugih proizvoda. Sok od mrkvemože se uspoređivati i sa svježim, nerazblaženim kravljim mlijekom. Sadržaj vode je unjihovim prirodnim kemijskim sastavima gotovo isti. Naravno da je paradoksalnouspoređivati kravlje mlijeko sa sokom od mrkve. Kravlje mlijeko je živežna namirnicakoja najčešće stvara sluz. Sadržaj kazeina (siriva) u kravljem mlijeku vrlo je visok i kreće senegdje oko 300% iznad kazeina u majčinom mlijeku. (Kazein je sporedni proizvod izmlijeka koji se upotrebljava kao dobro ljepilo za drvo). Kazein stvara katar kod djece iodraslih koji piju velike količine mlijeka. Kravlje mlijeko osim toga povlači za sobom česte prehlade, curenje iz nosa, poteškoće s krajnicima, grlom I bronhijima - dok je sok od mrkvenajbolje sredstvo za odstranjivanje sluzi. Pretjerano stvaranje sluzi u tijelu kao posljedica probave velikih količina mlijeka ne ograničava se samo na mlade ljude, već se često javlja ikod odraslih osoba, kod kojih su posljedice u pravilu j o š gore. Naime, što su ljudi stariji,snaga njihova odolijevanja je slabija u usporedbi s mlađim naraštajem. Želite li piti mlijeko(sto vam ne preporučam), znajte da postoji mlijeko koje je za ljudsku probavu mnogo lakše odkravljeg mlijeka. To je svježe kozje mlijeko. Svježe kozje mlijeko ne stvara gotovo nikakvusluz. Dođe li do pojave katara nakon pijenja svježeg kozjeg mlijeka, onda je to obično posljedica teško probavljivih prethodno uzetih velikih količina slatkiša i živežnih namirnica koje u sebi sadrže škrob, a nipošto posljedica kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko valja pitineprokuhano, ne smije biti zagrijano preko 48°C niti smije biti pasterizirano. Naravno da zadjecu ne postoji bolje mlijeko od majčinog. Svježe kozje mlijeko je najbolji nadomjestak majčinog mlijeka. Bilo bi dobro da se tom mlijeku doda malo svježeg sirovog soka od mrkve.Svježe kozje mlijeko može se dodavati I ostalim svježim sirovim sokovima. Imajte uvijek na pameti provjerenu istinu da kod pripremanja svježeg sirovog soka od voća i povrća kvalitetasoka ima najveći utjecaj na djelovanje. Ako je sok iz voća ili povrća neispravno iscijeđen, ondoduše sadrži svojstva životne, organske vode, i kao takav još uvijek je koristan, ali jenjegova djelotvornost oslabljena, jer mu djelomično nedostaju vitamini i encimi koji su ostaliu vlaknastim čahurama i kaši. Različiti udovi i organi našeg tijela sastavljeni su od mnogihsićušnih stanica u kojima su sadržani naprijed spomenuti različiti elementi. Te stanice setijekom čovjekova postojanja troše i zato ih valja stalno obnavljati. Hrana koja je čovjeku potrebna za obnavljanje tih stanica mora biti životonosna, organska, mora posredovatiogromne količine životonosnih. organskih minerala, potrebnih za održavanje tijela.Prehrana koja se uglavnom sastoji od neprirodnih živežnih namirnica neizbježno vodi doupropaštavanja stanica, što ima za posljedicu razna oboljenja i kronične tegobe.Stoga je nužno potrebno opskrbljivati tijelo hranom koja je puna životonosne (vitalne)energije. Ako je propast stanica već započela, ili je uvelike na djelu, najbolje je organizamtemeljito pročistiti postom i sirovim sokovima. Postoje očiti dokazi daje dopuna naših obrokasa sirovim sokovima od voća i povrća najbolja metoda pomoću koje se tijelu vraća životnaenergija koja mu je nedostajala.

Izvor: knjiga "Sokovi od svežeg voća i povrća"  DR. Norman W. Walker

1 коментар: