уторак, 16. април 2013.

Knjiga o kombuha


kombuha
Uvod
            Čajnu gljivu ili kombuhu bije glas univerzalnog leka i opšteg eliksira alternativne medicine.Ona je neka vrsta leka za gotovo sve bolesti, dragoceno preventivno sredstvo, ukusno, a gotovo bez kontraindikacija. O njoj je napisan veliki broj knjiga i publikacija, a danas puni sajtove na internetu. Takođe, tu su i naša dugogodišnja iskustva, sa objavljenim radovima o kombuhi.

Šta je kombuha?
Ovaj neobični kompleks mikroorganizama (kvasci i baktrije) gaji se na zaslađenom crnom čaju. Tokom fermentacije, na površini tečnosti stvara se želatinozna skrama, koja vremenom postaje sve deblja. Nakon inkubacije tokom nekoliko dana, čaj promeni ne samo boju već i ukus. Napitak postaje svetliji, aromatičan, gaziran od stvorenog ugljen-dioksida i sve kiseliji. Ovakonastala fermentaciona tečnost čajne gljive, poseduje nutritivne i lekovite osobine, što izaziva sve veće interesovanje naučne i šire javnosti.
        Ostatak procitajte na http://cajnagljivakombuha.blogspot.com/

2 коментара:

  1. Sve je to ok. Inace koristim kombuhu godinama, ali buni me to sto kambuha navodno postoji hiljadama godina, a kao sto znamo secer kakav mi poznajemo nekih maksimalno dvestotijnak godina... Bas bih volio da znam sta su oni ranije koristili umesto secera. Mislim da bi tada kambuhas bila savrsen napitak ...

    ОдговориИзбриши
  2. Ali ako malo razmislimo u Kini i Japanu je bila secerna trska i nisam siguran(potapanjem trske u vodu se dobija ''slatka vodica'' od koje se kuva caj....)mozda.

    ОдговориИзбриши