четвртак, 18. април 2013.

Med u boji!



Zbog otpada iz tvornice M&M bombona pčele u Francuskoj stvaraju šareni nejestivi med

šareni med

Autor: Ljubica Šaran
Matrix World
Regija Alsace u istočnom dijelu Francuske se do sada ponosila na bogatu organsku i ekološku poljoprivrednu proizvodnju no nakon što se u okolici Ribeauvillea otkrio šareni med, pčelari su shvatili kako se njihove pčele hrane na otpadu iz obližnje tvornice M&M bombona.


Plavi med stvoren iz šećernog obojanog otpada iz tvornice M&M bombona.
Od kolovoza ove godine, pčelari u okolici malenog Alsaceškog gradića pokušavaju otkriti zbog čega se u njihovim košnicama pronalazi med u različitim bojama; zelenoj, crvenoj, žutoj, smeđoj i plavoj. Nakon detaljnog pregledavanja okolice, shvatili su kako je problem u Agrivaloru – postrojenju koje procesuira otpad i stvara električnu energiju spaljivanjem istoga, uključujući i brojne kontejnere s različitim otpadom iz obližnje tvornice koja proizvodi M&M bombone. Ovo postrojenje se nalazi nepunih četiri kilometra od najbližih košnica.

Andre Frieh pokazuje zeleni med, kojeg su pčele stvorile nakon konzumacije otpada iz tvornice M&M bombona. Slika prenesena sa web stranice RT.com.
RT je otkrio kako je otpad iz tvornice M&M bombona u području Agrivalora čekao na spaljivanje u otvorenim kontejnerima, pčele su zasigurno bile privučene velikom količinom šećera koji se nalazi u kontejnerima, umjesto potrage za cvijećem ovi su se korisni insekti mjesecima hranili na toksičnim kemikalijama.
Na proteste pčelara, glasnogovornik Agrivalora – Phillippe Meinard – je dao slijedeću izjavu za Reuters:
„Mi smo problem uočili u isto vrijeme kada i pčelari. Brzo smo zaustavili cijelu proceduru.“
S obećanjem da će ubuduće kontejnere s otpadom iz tvornice Mars, koja proizvodi i M&M bombone, držati u skladištu te da će sami kontejneri biti čvrsto zatvoreni.

Pčelinje saće iz okolice Ribeauvillea pored Colmarsa, s medom dobivenim iz otrovnog zašećernenog otpada. Fotografija objavljena na web stranici RT.com.
Prema napisima Le Mondea, šareni neprirodni med se neće prodavati, tako da se javnost ne mora brinuti oko konzumacije meda koji u sebi sadrži različite kemikalije koje nikako nisu primjerene ljudskoj upotrebi.
ABC News je otkrio kako je Francuska jedan od najvećih proizvođača meda u EU. Samo u regiji Alsace ima oko 2400 pčelara koji proizvode oko 1000 tona meda na godinu.

Znamo li što se nalazi u našem medu? Ovaj slučaj toksičnog meda je bilo kako otkriti zbog njegove neprirodne boje.
Populacija pčela je decimirana u zadnjih dvanaest godina, od različitih parazita koji ubijaju pčele, do insekticida i herbicida koji uništavaju ove vrijedne insekte pa do klimatskih nepogoda koji onemogućavaju hranjenje, pčelinja populacija ima sve veće probleme i definitivno bi se trebali zapitati je li ovo jedini slučaj u kojemu se pčele hrane toksičnim kemikalijama.
Još fotografija nejestivog meda iz Alsacea pogledajte na web stranici Leader-Postu.
Koliko je naš med koji jedemo zdrav i gdje se hrane pčele bi trebala postati pitanja na koje mi zaslužujemo odgovore.

Нема коментара:

Постави коментар