четвртак, 18. април 2013.

Snaga cimeta!



Jedan od najstarijih začina na svetu lako je dostupan i najčešće ga vezujemo za detinjstvo i bakine pite od jabuka kao i miris praznika.
Međutim lekovita svojstva cimeta kao izvrsnog u lečenju infekcija, bolesti srca, probavnog trakta i dijabetesa opravdavaju njegovu vrednost koja je nekada bila skuplja i od zlata.
ZA BOLJI RAD MOZGA
Nedavno sprovedeno istraživanje potvrdilo je kako miris cimeta ili ukus cimeta u ustima stimuliše aktivnost mozga i pomaže boljoj koncentraciji, vizuelnom pamćenju, vizuelnoj memoriji i brzini reagovanja.
Dovoljno je da radni kutak osvežite mirisom eteričnog ulja cimeta ili da dok radite ispijate čaj koji ste začinili sveže izrendanim štapićem cimeta.
ZA BOLJE VARENJE

Cimet je odličan izvor elementa mangana u tragovima ali i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, gvožđa i kalcijuma. Spoj kalcijuma i vlakana povoljno deluje na probavu jer se njihova kombinacija vezuje za žučne soli i pomaže njihovo izlučivanje iz tela. Na taj način štite od karcinoma debelog creva i održavaju adekvatan nivo holesterola.
Pola kašike cimeta u prahu s dve kašike meda smesa je koju valja konzumirati pre jela jer smanjuje kiselost i pomaže u varenju masnih jela.
ZA JAČANJE KOSE
Antioksidansi koji čine najveći procenat aktivnih sastojaka cimeta pokazali su se odličnim u regenerisanju vlasi i hranjenju vlasišta. Zato se njegova primena preporučuje kod intezivnog gubitka kose i za jačanje vlasi.
U vruće maslinovo ulje potrebno je umešati jednu veliku kašiku meda i jednu kašičicu cimeta. Sačekati da se smesa ohladi i utrljati je u koren kose te ostaviti da deluje desetak minuta, isprati. Postupak ponoviti dva puta nedeljno.
ZA UKLANJANJE NEPRIJATNOG ZADAHA
Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima cimet je odličan kod infekcija usne duplje koje su čest razlog neprijatnog zadaha.
Pripremite jedan decilitar tople vode i pomešajte po jednu kašičicu meda i cimeta. Kako bi se oslobodili neprijatnog zadaha svako jutro ispirajte grlo nekoliko minuta pripremljenom smesom.
ZA MRŠAVLJENJE
Svakodnevno konzumiranje cimeta sprečava gomilanje masnoća u telu, osim toga antioksidansi iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi i smanjuju potrebu za ugljenim hidratima.
Pola sata pre doručka na prazan želudac i uveče pre spavanja preporučuje se popiti smesu od dve kašike meda i jedne kašičice cimetovog praha prokuvanog u jednoj šoljici vode.
ZA LEČENJE INFEKCIJA
Cimet ima neverovatno dejstvo na gljivične infekcije, koje se u većini slučajeva otporne na lekove. Sadrži dve aktivne materije, eugenol i cinamaldehid koje imaju snažan antigljivični efekat, tako se pokazao delotvornim protiv bakterije Ešerihije Koli.
Četiri šoljice vode stavite u posudu da prokuvaju, dodajte osam štapića cimeta i kuvajte desetak minuta. Sklonite s vatre i pustite da cimet odstoji sat vremena, izvadite štapiće i povremeno tokom dana popijte nekoliko gutljaja ovog napitka.

Нема коментара:

Постави коментар