недеља, 21. септембар 2014.

Promenom ishrane protiv bubuljica

Bubuljice u pubertetu normalna su pojava. Ali kada se vrate kasnije, one mogu biti signal samo dve stvari: pojačanog lučenja hormona ili loše ishrane.
Mladalačke bubuljice su deo genetskog nasleđa i, premda se ne zna zašto ih je neko imao u porodici i kako one nastaju, zna se da uvek nestaju nakon izlaska iz puberteta.- Kada bebica ima akne tokom prvih mesec dana, pretpostavlja se da će ih tek imati kad poraste i uđe u pubertet. Jedino objašnjenje je da su majčini hormoni stimulisali bebine lojne žlezde na pojačan rad, što je uslovilo pojavu bubuljica. Bez obzira na to što pubertetske akne nestaju, treba pažljivo negovati lice i ne dirati bubuljice rukama kako ne bi ostali ožiljci - priča dermatovenerolog Gorana Isailović.

Postpubertalne akne veći su problem, s obzirom na to da ih je veoma teško ukloniti. One mogu nastati zbog hormonskog poremećaja ili zbog unošenja hrane s goveđim hormonima rasta, kao i zbog komedogene šminke s mineralnim uljima, objašnjava Isailovićeva.

- U ovom slučaju ne treba unositi namirnice koje sadrže mleko u prahu i imaju visok glikemijski indeks. Terapija je različita za svakog pacijenta, pa se savetuje obavezan odlazak kod dermatologa. Ipak, treba imati u vidu da tretmani ne leče postojeće ožiljke, a i ne deluju poput magije na kratkoročnom nivou. Svaki tretman trebalo bi da traje minimum dve nedelje. U pogledu estetike savetuje se „oil free“ kozmetika za kamuflažu - priča naša sagovornica.Ona ističe da tretmani koji uključuju paru i ceđenje nisu najsjajnije rešenje. Takođe, nezavisno od tretmana, svakodnevno treba čistiti i vlažiti lice. 

- S obzirom na to da ishrana igra veliku ulogu u lečenju postpubertalnih akni, podrazumeva se celokupan higijenodijetetski režim. Na prvom mestu se podrazumeva smanjenje unosa mlečnih proizvoda, koji su prepuni hormona. Zatim su tu i obrađeni ugljeni hidrati, u koje uključujemo svu hranu koja se brzo vari. Govorimo o slatkišima kao što su prelivi u bombonama, keksu ili belom hlebu. Ovi proizvodi su jedan od glavnih uzroka koji zbog previše šećera u sebi izazivaju ili pogoršavaju akne - zaključuje Isailovićeva.

Uticaj vitamina
Omega 3 (riba, orasi, jaja, piletina) pomaže zalečenje, borbu protiv infekcija i poboljšava funkcionalnost ćelija. Vitamin A utiče na različite organe, a odličan je za vid, imunitet, kosti i kožu. Poznat je i pod imenom retinoid i ima ga u kremama koje se dobijaju na recept, a koje leče akne. Vitamin E je najbolji za zdravu kožu. Nekada se preporučuje u tečnom stanju i ta tečnost se utrljava u kožu jer sprečava pojavu ožiljaka. Ako u tečnosti ima ulja, ne zaboravite da ono može da blokira pore, što pogoršava situaciju. Nanošenje cinka na kožu u kombinaciji sa antibioticima može izuzetno da pomogne.

Stres i akne
Postoje određeni dokazi da stres može da prouzrokuje akne. Verovatno je objašnjenje povećan nivo steroida u telu kada smo pod stresom, a steroidi mogu da upale kožu. S druge strane, preplanulost obično zamaskira i vizuelno smanjuje crvenilo. Ipak, dugotrajno izlaganje sunčevim zracima može da ostari kožu.


1 коментар:

  1. veganski rezim ishrane (i zivota) - eliminisanje mesa, mleka i jaja - definitivno resava probleme sa kozom, rezultati su vidljivi vec u prvih par nedelja! :)

    ОдговориИзбриши