четвртак, 18. септембар 2014.

Zdravstveni problemi koje banane rešavaju bolje od lekova
Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana. Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lijekova. Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrijednost zavara, banane su prava superhrana.1) ZATVOR
Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjane toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane djeluju kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crijevima usljed zatvora.
2) STRES
Stres je postala bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma i koji normalizuju rad srca. Takođe, banane šalju kiseonik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.


3) VISOK PRITISAK
Poznato je da pretjerano unošenje soli i manjak kalijuma imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalijuma u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.
banane-zdravstveni-problemi-rjesavaju_2
4) PMS
Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promjene raspoloženja i zadržavanje vode u organizmu.
5) DEPRESIJA
Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje “hormona sreće”, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovo hormona toliko da se odmah osjetite smirenijim i srećnijim.


Нема коментара:

Постави коментар