уторак, 16. април 2013.

Ovas

Zob ili ovas pripada familiji trava. Koren mu je dobro razvijen i klija sa tri osnovna korenčića. Stablo je prosečne visine oko 80-120cm. List je lancetast, paralelne nervature i bez roščića. Cvetovi su smešteni u cvast metlicu. Zrna su obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži).

Poreklo:
Pripitomljeni zob se javlja relativno kasno, u bronzano doba Evrope. Smatra se da je zob izveden iz korova od žitarica pšenice i ječma. Hleb od zoba je prvi put proizveden u Engleskoj, gde je prvi osnovana i prva fabrika hleba 1899.

Stanište:
Zob se gaji širom umerenih zona, posebno je važan u oblastima sa hladnim, mokrim letima kao što je severozapadna Evropa. Uspešno se gaji na Islandu.

Razmnožavanje, gajenje i nega:
Zahteva manje letnjih vrućina i više kiše od drugih žitarica kao što su pšenica, raž ili ječam. Može se saditi u jesen (kraJem leta za žetvu) ili u proleće (za rane jesenje žetve). Tipična je samooplodna biljka.

Lekoviti deo biljke:
Zrno i slama za vreme žetve.

Energetska i nutritivna vrednost:
Pogodan je za ljudsku ishranu, kao ovsena kaša i mleveni ovas, najčešće se koristi za stočnu hranu. Ovas čini deo svakodnevne ishrane konja, oko 20% od dnevnog unosa ili manje, i redovno se hrani i stoka.

Lekovito delovanje:
U slucajevima dijabetesa (šecerne bolesti), se pokazao kao veoma uspešan. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani dolazi do opadanja šecera u krvi. Zob je važan u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lečenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupelji pripremljeni od zobne slame veoma su korisni u bolestima bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumatičnih poteškoća, kod krstobolje, kočenja svih vrsti i kod bolesne jetre.

Recepti:
Sredstvo za jacanje: 1kg integralne (neoljuštene) zobi dobro se ispere i skuva u tri litra vode. Procedite i pijte ovu tečnost, zaslađenu medom. Za kupke kao i obicno koristi se cela zob i zobena slama. Pomažu kod ukočenosti, umora, bolesti bubrega, kao i kod kožnih bolesti.
Napomene:
Nikada ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze mnoge za život važne materije.

Нема коментара:

Постави коментар