среда, 10. април 2013.

Ananas


Iako se nekada smatralo da ananas potiče iz južne Amerike, ova voćka zapravo je poreklom sa Kariba, a u Afriku i Ameriku doneli su je moreplovci. Mada još uvek je skroz nerazjašnjeno njeno poreklo pa tako postoji i teorija da ananas potiče iz Paragvaja i sa juga Brazila. 


Pored brojnih dijeta koje se baziraju upravo na unošenju ananasa uz svaki obrok, ovu voćku treba jesti i zbog njenog lekovitog dejstva. Ananas pored ubrzavanja metabolizma i činjenice da vam pomaže da se oslobodite za krtako vreme viška kilograma sadrži moćan antikancerogeni sastojak, pokazala su skorija istraživanja. Ipak, kako bi ova voćka ušla u široku primenu protiv ove opake bolesti potrebno je još istraživanja.
Ananas je važan za zdravlje čoveka jer sadrži proteolitički enzim bromelain. Zparvo bromelain razgrađuje proteine, pa na tal način ananas ubrzava metabolizam. Ipak, da bi ovaj enzim delovao u potpunosti bitno je da se ananas jede svež jer se u suprotnom umanjuje njegov efekat.

Ova voćka se mora naći na vašoj trpezi jer sadrži brojne minerale koji će poboljšati opšte stanje vašeg organizma. Pre svega ananas obiluje kalijumom, ali sadrži i natrjum. Pravo je skladište kalcijuma, magnezijuma, fosfora i mangana. U ananasu se nalazi i biljni pigment karotena, a sadrži i vitamine C, E i B grupu.

Depresivne osobe trebalo bi da kozumiraju ananas jer se za njega smatra da oporavlja raspoloženje. Takođe, ananas smiruje upale , umanjuje otok i hematome. Ananas se preporučuju i kod akutnih bolesti sinusa, a zapaženo je i da pomaže bržem oporavku posle povreda i hirurških zahvata.

Brojni lekari konzumiranje ove magične voćke preporučuju kod bržeg zarastanja rana, odnosno kod brojnih povreda, bolova u mišićma i kod uganuća. Ananas je dobar za ljudski organizam jer potpomaže održavanju čvrstine kostiju, ali verovali ili ne ublažava bore na licu i podstiče regeneraciju kože.

Ananas treba jesti ako imate upalu pluća, ali se savetuje i kod grebanja u grlu i kod anoreksije.

Нема коментара:

Постави коментар