четвртак, 16. мај 2013.

Kako napraviti prirodan dezodorans?

Zašto jednostavno ne kupiti dezodorans u trgovini?

Otići u trgovinu po dezodorans vjerojatno je jednostavnije nego ga proizvesti čak i kada je proizvesti ga jednostavno kao u našem slučaju. Zato ćemo navesti prednosti izrade vlastitog i ne-štetnog dezodoransa.
Ovim receptom dobiti ćete prirodni dezodorans koji će vas štititi od neugodnog mirisa znojenja bolje od dezodoransa koji možete kupiti u trgovini. Pri tome ćete uštedjeti u odnosu na cijenu koju ćete platiti u trgovini. Dobit ćete dezodorans koji ne sadrži štetne sadržaje koji povećavaju rizik da se razbolite. Zvuči vam kao reklama iz Top Shopa? Bez brige, ništa vam ne prodajemo.




Spremni? Slijede upute za zdravi, domaći i prirodni dezodorans.

Sastojci

  • soda bikarbona- možete ju nabaviti u ljekarni
  • kukuruzni škrob- ako ga već nemate u ostavi (koristi se često za kuhanje), možete ga nabaviti u trgovini pod imenom Gussnel
  • maslinovo ulje


Kako napraviti dezodorans?

Uzmite zdjelu i u nju istresite sastojke u sljedećem omjeru: 1 žlica soda bikarbone na 2 žlice kukuruznog škroba. Dodajte par kapi maslinovog ulja. Sve dobro promiješate. Dobit ćete praškastu smjesu. Stavite ju u zatvorenu posudu. Čestitamo, 100% prirodni dezodorans je gotov.

Uputa za korištenje

Nakon tuširanja stavite u ruku malo smijese i utrljajte pod pazuha.

Doradite zdravi dezodorans po želji

Maslinovo ulje nije obavezan sastojak, dezodorans će biti jednako efikasan ako upotrijebite samo soda bikarbonu i kukuruzni škrob. No, maslinovo ulje zgrušava smjesu, a i blagotvorno djeluje na kožu pa ga preporučamo. Ako želite da vam dezodorans fino miriše, jer ovaj koji vam nudimo nema miris osim malo po maslinovom ulju, u smjesu dodajte par kapi eteričnog ulja po izboru i promiješajte.

Ušteda

Cijena sastojaka za naš dezodorans je zaista mala, Gussnel oko 50 din i 50 mg soda bikarbone isto oko 50 din. Za izradu dezodoransa treba odvojiti manje od 5 minuta. A zaštita koju pruža je za ocjenu 5.

11 коментара:

  1. Анониман18. мај 2013. 22:17

    Jaz uporabljam kokosovo maslo in zmes postane kompaktna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. мај 2013. 11:37

      Takodje. Devicansko kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva i zato se koristi u ovakvim smesama. Ovo je prvi put da vidim ovakav recept sa nekim drugim uljem. I koristim malo drugaciju razmeru: po 2 kasicice sode i skroba (narodski receno "gustin", moze se kupiti na meru, nema potrebe za brendiranim Gussnel ili sta vec), i 3 kasicice kokosovog ulja. Par kapi nece pomoci da masa postane kompaktna.
      Takodje, ovom smesom se moze napuniti kutijica od kupovnog dezodoransa u stiku, samo sto mora da se drzi u frizideru.
      Inace, kad smo kod cene, teglica kokosovog ulja je oko 800din, ali se isplati, jako malo treba, a blagotvorno deluje na kozu, kosu, itd, pa se moze koristiti umesto mleka za telo. Google it.

      Избриши
  2. A i nije poenta samo u ustedi, poenta je da je ovaj prirodan i zdrav dezodorans za razliku od kupovnog koji sadrzi aluminijumove soli koje su kancerogene a sadrzi i mnoge druge sastojke koje steta nama a stete i prirodi. Unistavaju ozon pa ce samim tim i nas vremenom unistiti. Istu smesu samo bez maslinovog ulja mozete da korisite umesto sampona. Takav sampon je dobar protiv peruti a i ko ima masnu kosu duze ce mu kosa biti cista odnosno sporije ce se mastiti. Koristim ovaj prirodan dezodorans i sampon duze vreme, odusevljen sam i ovo je moje licno iskustvo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. мај 2013. 11:27

      Upravo to, ne pravim svoj dezodorans zbog cene vec zbog aluminijuma, cinka i slicno...

      Избриши
  3. Анониман27. мај 2013. 22:50

    zastituva samo od neprijatna mirizba no dali postoi nesto sto ke go namali ili otstrani prekuumernoto potenje pod pazuvi veruvajte mnogu e neprijatno poz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман29. мај 2013. 13:49

      Znojenje je prirodan nacin termoregulacije i izbacivanja toksina i veoma je korisno. Preparati koji sprecavaju znojenje zatvore pore na kozi i mogu da izazovu upalu znojnih zlezda. I ja se mnogo znojim, ali tako je kako je. Mozda ima veze sa ishranom, potrazi po netu.
      Inace, cuo sam za neku amerikanku koja je ubrizgala botox ispod pazuha i prestala da se znoji, ali je su poceli da joj teku potoci znoja niz ledja. Znaci, nema resenja, to je jednostavno nacin na koji telo funkcionise.
      A pokojni pevac Louis je bas zato nosio one haljine, da se manje primecuje znoj, u kosulji je izgledao smesno. :)

      Избриши
    2. Анониман29. мај 2013. 22:06

      Citala sam da je limunov sok dobar umesto dezodoransa, jer unisti bakterije, pa onda ne smrdi :)

      Избриши
  4. Ja ću vam reći svoj recept za prirodni dezedorans: Dve kašičice soda bikarbone, dve kašičice dečjeg pudera u prahu i dve kašičice ulja za negu kože. Ulje sam uzela u nekoj radnji sa prirodnom kozmetikom, pošto samo ne koristim kreme za lice, samo ulja, ali ne znam da vam kažem od čega je... Meni ova smesa baš od tog pudera i ulja (ulje miriše na limun travu)fino miriše. Puder upija znoj... Ja sam zadovoljna. Eto, možda se još nekome dopadne.

    ОдговориИзбриши
  5. MILJANA ILIC LEKOVIC8. јун 2013. 08:01

    ODLICNA SMESA KAO ANTIPERSPIRANT....NAPRAVIS JE GUSTU POPUT MLEKA I EKSTA SE RAZMAZE.......DELOTVORNA I ZDRAVA..........

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман17. јун 2013. 13:46

    Antiperspirant... nije dobro... koži treba omogućiti da se znoji.... čisti organizam i reguliše temperaturu...

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман18. јун 2013. 00:15

    Ne znam...ja koristim samo sodu bikarbonu...i to vec godinama....ne znam dal u opste ima potrebe ista sem nje i koristiti....

    ОдговориИзбриши