понедељак, 8. април 2013.

MSG MONOSODIUM GLUTAMINAT


Migrene i glavobolje zbog monosodium glutaminata, legalno skrivenog sastojka mnogih komercijalnih namirnica, je samo jedan od razloga zasto bi morali da kupujemo u prodavnicama zdrave hrane. Istraživačkim radom bračnog para Dr. Davida i Serene Denton, 
otkrila se jedna od možda najvećih skovanih zavjera protiv javnog zdravlja i to bez znanja i odobrenja javnosti. Govorimo o Monosodium Glutaminatu (MSG) koji se skriva u velikom broju tvorničkih proizvedenih namirnica, ali i također u suplementima i dodacima hrani koje svakodnevno koristimo u pripremi hrane (Vegeta, Začin C i slični)(NAPOMENA: Vegeta Natur sadrži ekstrakt kvasca koji je u donjem tekstu na popisu substanci koje uvijek sadrže MSG). Mnogi ljudi misle da ga ne koriste i da ga izbjegavaju, ali to je samo zato što ne pročitaju sastav na etiketi hrane koju kupe u supermarketima. MONOSODIUM GLUTAMINAT je OTROV, toksin i alergen. Utjecaj i reakcija organizma na njega je jača nego na Arsen ili Živu. Poznati toksikolog George R. Schwartz, doktor medicine i autor knjige "O lošem ukusu, MSG sindrom", je napisao, da se zaenteresirao za MSG tokom rada na trovanjima hranom i prehrambenim proizvodima. On kaze da je MSG otrov koji je toksičan za svakoga i oni koji misle da MSG ne utječe na njihovo zdravlje su u velikoj zabludi. Čitav metabolizam je poremečen, a trovanje sa MSG nakon tokom vremena poprima kumulativni efekat i 
rezultira u ozbiljnim oboljenjima a prije svega karcinomom - rakom. Monosodium Glutaminat je amino kiselina koja djeluje stimulativno na neurotransmitere. MSG uzrokuje da nervne čelije "ispale" električne impulse i to je osnova njegove upotrebe kao "poboljšivača ukusa" koji se trpa u sve i svasta. Obratite pažnju na etikete na vašim omiljenim proizvodima. Mnogi komercijalni prehrambeni proizvodi bez dodatka MSG-a ne bi bili jestivi, tj. bili bi bljutavi i neukusni ili bi se čak osjećao loš okus u ustima koji bi podsječao da jedemo neki kemijski preparat, a ne prehrambeni proizvod. Eh, tu je kvaka, tu na scenu stupa MSG, upravo zato sva jela koja pravimo kod kuće, a u koja dodajemo vegetu ili slične preparate koji su puni MSG-a, imaju često istu aromu ili miris bez obzira na sastojke. Hrana postaje uniformna i često zbog ovih preparata nismo ni svijesni koliko loše namirnice koristimo pri kuhanju. Sataraš od domaće paprike i one iz plastenika se razlikuje , miris i okus su na strani domaće paprike, ali ako se onoj iz plastenika doda malo dodatka hrani koji sadrži MSG, njen okus postaje prihvatljiv. Tako se u prehrambenj industriji MSG koristi da bi prikrio loše okuse, gorčinu, kiselost i ono sto je najvažnije za prehrambenu industriju, uklanja metalni okus iz hrane, tj. šmek konzerve. Upravo zato ONI NEĆE ODUSTATI od korištenja MSG-a, ali vi imate izbor i možete reći NE i ne koristiti ga u vašoj ishrani. Glutaminska kiselina tvori još neke soli koje se koriste kao aditivi u hrani radi pojačavanja okusa i imaju svoje E brojeve. To su: E622 monokalij glutamat, E623 kalcij diglutamat, (koriste se kao alternativa MSG-u kod proizvoda sa smanjenom količinom soli tj.natrija), E624 monoamonij glutamat, E625 magnezij diglutamat.
U EU pojačivači okusa nisu dozvoljeni u mlijeku, emulzijama masti i ulja, pašti (tijesto), kakau i čokoladnim proizvodima i voćnim sokovima.

SIMPTOMI:

Glavobolje, migrene, povraćanje, dijareja, napad astme, osipi na koži, lupanje srca, napad panike, potištenost, ostajanje bez daha, problemi sa ravnotežom, alergijski simptomi, crvenilo lica, promjene raspoloženja, poremečaji ponašanja (kod djece i tinejđera), mentalna zbunjenost, curenje iz nosa, otečeni podočnjaci, problemi sa prostatom i mokrenjem, lezije u ustima, depresija. Također postoje trenutno istraživanja koja dovode u vezu Alzhajmerovu i Parkinsonovu bolest sa MSG-om.
Reakcije na MSG ovise o dozi, npr. neki ljudi mogu imati reakciju na vrlo male količine. Reakcije na MSG se mogu manefestirati odmah ili tek nakon 48h čime mnogi ljudi ne dovode u pitanje trovanje MSG-om
MSG je često prikriven pod nazivom poboljšivač (pojačivać) okusa, prirodne arome ili okusi ako vec ne kao monosodium glutaminat.MSG ćete obično pronaći u kečapu ili majonezi, u skoro svim konzerviranim hranama, u mnogim sladoledima i kolačima pa čak i dijetalnim namirnicama pa i čajevima. Goveđe i pileće kocke za juhu su pune MSG-a! Juhe iz vrećica također, gotovi prelijevi za salate, smrznute hrane, tvrdi aromatični sirevi, fermentirana hrana, soja sos, fermentirana pasta od graha itd..
MSG se sigurno nalazi pod/u slijedećim supstancama:
Glutamatat
Glutaminska kiselina
Želatina
Kalcium kaseinat
Teksturni protein
Monopotassium glutamat
Sodium kaseinate
Ekstrakt kvasca
Autolizirani kvasac
Hidrolizirani proteini
Hidrolizirani kukuruzni gluten
Natrium glutamat (natrium je Latinski/Njemački naziv za sodium)

9 коментара:

  1. ostala sam bez teksta......sta da kazem kada se to zna i koristi se i dalje.strasno IZBACITI IZ PRODAJE IZ UPOTREBE UOPSTE...NE PROIZVODITI TAKVE NAMIRNICE

    ОдговориИзбриши
  2. Na kutijama od cigareta piše da štete zdravlju, svi Vas ubeđuju da prestanete da pušite, a i dalje se prodaju...profit...narukvica za političare itd. Na namirnicama koje kupujemo ne piše da su štetne po zdravlje...profit...narukvica za političare itd.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман29. мај 2013. 00:40

    Pa posto im je cilj da pobiju narod, sigurno nece prestati da proizvode takve namirnice, jedino ljudi mogu da se osveste i prestanu da ih koriste. Inace taj mononatrijum-glutaminat se kod nas najcesce obelezava sa E621, ili samo pise mononatrijum-glutaminat, ima ga u svim ovim proizvodima gore sa slika.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман29. мај 2013. 19:47

    Ne mogu da verujem! Vise ne znam sta da kupujem u prodavnici. Srecom baka i deka su mi na selu tako da jos uvek makar mogu koliko toliko da se oslonim na prirodne namirnice. Jos kad sam na youtube videla onaj dokumentarac "Upozorenje hrana" izbacila sam potpuno grickalice i koka-kolu iz ishrane.
    http://www.youtube.com/watch?v=9s74K89H0HU

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман29. мај 2013. 22:53

    verujem i znam od ranije za to, ali kako da se odbaci sve sto nam nude kao hranu u prodavnicama, i na koji nacin da ljudi kupe zdravu hranu, kada je ona do skoro bila ne obelezena, a mnogima je i obelezena nedostupna jer nemaju dovoljno para da je kupe

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман29. мај 2013. 23:03

    Uff...
    A kakvo je stanje u vezi sa konzerviranom ribom (tunjevina, sardina, skuša..)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imene to interesuje: konzervirana riba (RIO MARE, PERLA...), imali ko odgovor?

      Избриши
  7. Jedna ispravka, ako mi dopustite. Ova supstanca se zove mononatrijum glutaminat. Monosodium glutaminat je neadekvatan prevod sa engleskog jezika. Većina začina ga sadrži (Vegeta, C začin...). Aleva proizvodi zdraviju verziju ovog začina koja se zove "Kulinat Natur" i koja ne sadrži mononatrijum glutaminat ili bilo koji drugi pojačivač ukusa.

    ОдговориИзбриши

  8. ima.............................ne koristiti

    ОдговориИзбриши