среда, 10. април 2013.

Brusnica


U novije vreme sve se više pominje biljka brusnica, čiji su sitni bobičasti plodovi izvor hranljivih, zaštitnih i lekovitih sastojaka koji se čak koriste i za proizvodnju lekova.

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) raste kao zimzeleni grm visine tridesetak santimetara, belog je cveta sa sitnim crvenim bobičastim plodovima koji su gorkokiselkastog ukusa. Sadi se u martu, a rađa dva puta godišnje, u julu i septembru.

Brusnica potiče iz Severne Amerike, a još su starosedioci (indijanci) smatrali da ima veoma lekovito dejstvo i koristili je kao namirnicu i lek. Arheolozi su ustanovili da je brusnica postojala i koristila se još u gvozdeno doba. U naučnim krugovima prvi put se pominje njeno lekovito dejstvo 1800. godine. Od 1914. godine farmaceuti se ozbiljnije bave brusnicom i ona se koristi za lečenje nekih bolesti. Danas se brusnica najviše gaji u Americi, ali se poslednjih godina gaji i u Evropi, pa i u Srbiji.

Sastav

Mali crveni plod brusnice bogat je vitaminom A, vitaminom C, kalijumom, mineralima, benzojevom kiselinom i vlaknima. Plod ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

Korišćenje

Brusnica se koristi u ishrani i konsumira se kao: svež plod, sušeno voće, džem, pekmez, sok, sirup ili čaj. U novije vreme se proizvodi i preporučuje kao lek u koncentrovanom obliku u sirupu za decu i tabletama za odrasle. Pošto se radi o prirodnom proizvodu, može se koristiti više puta dnevno. Ukoliko se koriste tablete ili sirupi, treba ih koristiti prema preporuci lekara ili uputstvu u pakovanju.

Dejstvo

Pošto plod u sebi sadrži dosta lekovitih materija i jakog je antioksidanskog dejstva, dokazano je da brusnica deluje:

u prevenciji karidovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova)
kao prirodni antibiotik
protiv gljivica
na čulo vida
na sniženje glikoze u krvi, zbog smanjene količine šećera, što pogoduje dijabetičarima
na povećanje nivoa "dobrog" holesterola
na upale i infekcije bešike i mokraćnih kanala
na smanjenje rizika od kancerogenih oboljenja (rak dojke i rak debelog creva)
protiv uzroka nastajanja čira na želucu i u stomaku
protiv poremećaja jetre
na smanjenje povišene temperature
protiv stresa
na bolesti (infekcije) kože, polnih organa i organa za varenje
Način delovanja

Ispitivanjima je utvrđeno da pored antioksidantskog delovanja, brusnica deluje i antiadhezivno, tj. sprečava vezivanje bakterija za zidove mokraćnh organa.

Brusnica je efikasno sredstvo u borbi protiv:

bakterije ešerihija koli
bakterije "helicobacter pylory"
gljivice kandide
Na osnovu navedenih podataka, može se videti da je brusnica veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti i tegoba.

Нема коментара:

Постави коментар