среда, 10. април 2013.

Jabuka


Krilatica “jedna jabuka na dan, pa doktor nije potreban” postoji sa razlogom, jer ovo voće sadrži dosta hranljivih i korisnih materija za ljudski organizam. Za lekovitost jabuke (Malus domestica) ljudi su znali još u starom veku, a voćka koja je prema legendi stigla iz raja, između ostalog je i simbol večne mladosti. Danas, i tradicionalna i zvanična medicina jabuku ističu kao izuzetno korisnu namirnicu koju treba jesti pre ili nekoliko sati posle obroka. Razlog je visok procenat vode (i do 90%) u kojoj su rastvoreni različiti sastojci. Kada se uzima na prazan stomak, kroz želudac prolazi za 15 do 20 minuta, dok uneta sa drugom hranom, u želucu boravi i do nekoliko sati.

Najkorisniji sastojci jabuke su u kori. Istraživači su otkrili da više od dvanaest materija iz kore jabuke inhibira, odnosno koči rast ćelija raka dojke, jetre i debelog creva. Ipak, to ne važi za jabuke koje se prskaju, jer se pesticidi zadržavaju u kori. Nemački stručnjak, dr Diter Šrenk ustanovio je da konzumiranje jabuke smanjuje učestalost javljanja karcinoma debelog creva. Zapravo, jabuke i sok od jabuka podstiču biološki mehanizam kojim se tokom procesa fermentacije stvaraju antikancerogena jedinjenja. Stručnjaci veruju da pektini iz jabuke i ekstrakta jabučnog soka doprinose povećanju nivoa jedinjenja butirat, masne kiseline koja predstavlja važnu komponentu za obnavljanje sluzokože debelog creva, kao i u zaštiti od karcinoma ovog organa.

Ako pojedemo samo dve jabuke dnevno učinili smo mnogo za svoje zdravlje. Osim obilja vode, jabuka sadrži i ugljene hidrate, dijetalna vlakna, vitamine C, A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotin. U njoj se krije i pravo bogatstvo minerala - kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Zahvaljujući velikom prisustvu fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, dok beta-karotin štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka. Jabuka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod proliva ili zatvora. Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove. Sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, snižava holesterol, sprečava začepljenje krvnih sudova i smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze. Sa samo 18 kalorija idealna je za dijetu, kalijum podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, dok vlakna stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit. Sadrži i tri grama zasitnih dijetalnih vlakana koja štite od holesterola, a kalcijum i fosfor pozitivno utiču na izgradnju kostiju i zuba. Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Jabuke sadrže i sastojak kercetin, koji preventivno deluje na rak pluća i bolesti srca.

ŠTITI NEROĐENU DECU

JABUKE i riba najbolje mogu da zaštite nerođenu decu od pojave astme i drugih alergijskih bolesti u kasnijem periodu života, pokazala su istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji. Naime, trudnice koje su jele jabuke i jednom ili dva puta nedeljno ribu, rodile su decu otporniju na alergijske kožne ekceme. Naučnici veruju da su za ovu pojavu zaslužni snažni antioksidansi, flavonoidi koji se nalaze u jabukama i omega-3 masne kiseline iz ribe. Nijedna druga namirnica ne daje tako efektnu zaštitu, a istraživanja su pokazala da ishrana majki u trudnoći ima veći uticaj na zdravlje respiratornih organa deteta, nego ishrana do pete godine života.

Нема коментара:

Постави коментар