среда, 10. април 2013.

Kruska


Zdravstvene prednosti kruške su ogromne. Pijte puno soka od sveže kruške u toku letnjih vrućina da biste se rashladili i sprečili upalu grla. 

Kruške su odličan izvor vlakana rastvorljivih u vodi. One sadrže vitamine A, B1, B2, C, E , folnu kiselinu. Takođe su bogate bakrom, fosforom i kalijumom, sa manjom količinom kalcijuma, gvožđa, magnezijuma....

Neke imaju više sadržaja gvožđa od drugih. To se može videti kada se iseče kruška i potamni. Ako ne postane braon, to znači da je sadržaj gvožđa vrlo nizak ili nepostojeći.

Zdravstvene prednosti kruške

Kruške se često preporučuju kao voće koje sadrži veliku količinu vlakana. Sok od krušaka može bezbedno da pije i odojčad, jer je blag, a zdrav.

Krvni pritisak: Kruška ima anti-oksidantsko i anti-kancerogeno dejstvo koje sprečava pojavu povišenog krvnog pritiska i moždanog udara.

Prevencija raka: visok sadržaj vitamina C i bakra deluje kao dobar antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala.

Holesterol: visok sadržaj pektina u kruškama čini je izuzetno korisnom kod održavanja nižeg nivoa holesterola.

Zdravlje debelog creva: ako ne cedite krušku, pojedite je celu zbog dragocenih vlakana koja su veoma korisna za zdravlje debelog creva.

Zatvor: pektin u krušci deluje kao diuretik i ima blagi laksativni efekat. Ukoliko redovno pijete sok od kruške, pomoćićete regulirnom radu creva.

Energija: možete brzo i prirodno da povratite energiju iz soka kruške, uglavnom zbog velike količine fruktoze i glukoze.

Groznica: efekat hlađenja uz pomoć kruške je odličan kod ublažavanja groznice. Najbolji način da smanjite groznicu je da popijete veliku čašu soka od kruške.

Jačanje imuniteta: anti-oksidantska svojstva kruške su od ključne važnosti kod jačanja imunog sistema. Pijte sok od kruške kada osetite da ste se prehladili.

Zapaljenja: sok od kruške ima antiinflamatorno dejstvo i pomaže kod umanjenja jakog bola u različitim inflamatornim uslovima.

Osteoporoza: Kruške sadrže visok nivo bora. Bor pomaže telu da zadrži kalcijum, tako da sprečava ili usporava osteoporozu.

Trudnoća: visok sadržaj folata (folne kiseline) sprečava defekte nervnog sistema fetusa. Pored toga, neka istraživanja su pokazala da folna kiselina može da spreči i uređene defekte srca, udova i lobanje. 
Nedostatak daha: letnja vrućina može da prouzrokuje da deca imaju kratak dah sa prekomernim šlajmom. Pijte sok od kruške u tom periodu da biste izbacili šlajm.

Problemi sa grlom: kruške sazrevaju tokom leta, ne bez razloga. Ako pijete sok od kruške svakog jutra i uveče, pomoći će vam da ohladite organizam u toku ovog vremena. Kruška hrani grlo i pomaže u sprečavanju upale grla.

Glasne žice: Prokuvajte sok od dve kruške sa medom i popijte dok je toplo. To je izuzetno lekovito za grlo i glasne žice.

Нема коментара:

Постави коментар