среда, 10. април 2013.

Limun


LIMUN (Citrus x limon) je stablo iz iz roda Citrus i njegov plod. 
Rezultat je davnog križanja pomela i citrone (najvjerojatnije), a već stoljećima uspijeva kao samostalno stablo visine 3-6 metara, koje se razmnožava reznicama ili cijepljenjem. Širom svijeta uzgaja se u raznim varijacijama. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi dva puta godišnje, a u povoljnim uvjetimadrvo daje 600 do 800 plodova godišnje.
Limun se ne koristi samo za dobivanje soka i limunska kiseline. Od limuna se koristi baš sve – sok, meso i kora.
Od kore se radi kandirano voće, esencije i pektin. Kora limuna sadrži mnoštvo dragocjenih sastojaka.Flavonoidi (daju joj boju) jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu. Kora sadrži i eterična ulja kao što je limonin koji djeluje antiseptički. U aromaterapiji ulje limuna se koristi za poboljšavanje raspoloženja i koncentracije pri radu.
Eterično ulje limuna žute je boje, izrazitog mirisa i potpuno topivo u alkoholu. Sastoji se od 90% limunina, a koristi se u prehrambenoj industriji (likeri, kolači), za izradu parfema, u industriji sredstava za čišćenje.Od sjemenki se dobiva ulje, a ostatak se također prerađuje. Plod limuna sadrži 40-50% žuto do blijedo zelene boje, kiselog okusa. Sadrži 8% limunska kiseline, 3% šećera i puno vitamina, najviše vitamina C.
Od davnina limun se koristi kao lijek. Na samom je vrhu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa.
Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutralizira toksine i njihovo djelovanje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. Limun, uz vitamin C, sadrži vitamin B,obiluje kalijem, magnezijem, kalcijem i selenom. Svi sastojci limuna, a prvenstveno vitamin C, jačaju kosti i vezivno tkivo, štite od infekcija, smanjuju sklonost pucanju kapilara, važni su u zaštiti zubnog mesa.
Vitamin C iz limuna pojačava apsorpciju željeza iz namirnica koje su njime bogate. Koristi se i kao diuretik, sredstvo za smirenje živaca, pomiješan s medom pomaže protiv angine, a razblažen se koristi protiv lišajeva i bradavica. Limun jača imunološki sustav i usporava starenje. Neka novija istraživanja su pokazala da je limun pravi čudotovrac u suzbijanju rasta kancerogenih stanica pa se oboljelima od karcinoma savjetuje se redovito konzumiranje limuna i limunovog soka.
Prijedlog iz praktičnog života:
Limun može poslužiti i kao izvrsna zamjena za ocat. Osvježit će salate, a možete ga dodavati i u razne umake za tjesteninu.
Najviše se upotrebljava u pripremi ribljih specijaliteta. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban okus, a narezano voće odžava duže svježim.
Ne zaboravite: limun se uvijek cijedi u posljednjem trenutku i stavlja na tanjur neposredno prije posluživanja jela. Na taj način zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak, svjetlost, toplinu.
Uz sok od limuna lakše ćete topiti i suvišne kilograme. Sok treba piti ujutro prije obroka, jer tako potičemo metabolizam. Blagotvorno djeluje na želudac, pomaže kod zatvora i olakšava probavu, a ukoliko utrljate polovicu svježeg limuna na kožu postat će sjajna, svježa i bez mrlja.

Нема коментара:

Постави коментар