среда, 10. април 2013.

Malina


Ako ni po čemu, Srbija je zasigurno prepoznatljiva po gajenju maline (Rubus idaeus). Malina je veoma cenjena širom sveta, kao dragocena voćka u prehrambenoj industriji. Međutim, malina sve više nalazi svoje mesto i u medicini, kao i u kozmetologiji. U sebi sadrži šećere (glukozu, fruktozu, saharozu), organske kiseline (elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu...), etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E... Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi kod proliva i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Ekstrakt takođe aktivira i pankreas na lučenje insulina, zbog čega je zahvalan za snižavanje šećera u krvi.



U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ove voćke sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci. Naravno, u terapijskom smislu ne može da zameni lek, ali može da deluje preventivno.


VITAMINSKI ČAJ
Od sušenih plodova maline može da se spremi izuzetno kvalitetan, vitaminski čaj. Za čaj treba odvojiti tri kašike osušenih plodova ove voćke, dva decilitra mlake vode, kao i vanilu, karanfilić i đumbir. Priprema se tako što se izmrvljene maline stave u zagrejanu vodu i kuvaju pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji deset minuta.
Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

U kozmetskom smislu, plod ove voćke posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogatstvo vitaminom C i elaginskom kiselinom obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.

Za efikasnu masažu neophodna je sveža malina, pri čemu svaki plod treba da bude spakovan u plastičnu kesicu. Maline su proizvedene na ekološkim plantažama Srbije, i do upotrebe treba da budu zamrznute, naglašavaju u Višoj medicinskoj školi u Beogradu, koja je izum sa malinama svojevremeno i patentirala. Otapaju se neposredno pre upotrebe na sobnoj temperaturi i dobro izgnječe drvenim predmetom da bi se dobila kompaktna masa.



Tokom masaže semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije, a da bi doživljaj bio potpun, prostorija za masažu može da se ukrasi mirisnim svećama sa ekstraktom maline. Miris maline je bitan jer deluje smirujuće na ceo organizam i otklanja nervozu. Premorenom organizmu vraća energiju i ubrzava brz oporavak od umora. Posle masaže na kožu se stavlja pakovanje izgnječene maline uz dodatak nekoliko kapi biljnog ulja, i ostavi da odstoji oko 20 minuta.

Čaj od lista maline takođe se koristi za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje proliva, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.

Нема коментара:

Постави коментар