среда, 10. април 2013.

Brokoli


Korist za zdravlje, pristupačnost tokom čitave godine i obilje nutrijenata, čine brokoli popularnim povrćem. Inače, član je važne porodice povrća kojoj pripaju karfiol, kupus, kelj i prokelj.
Vitamini
Brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža. To je vitamin koji pomaže iskorišćavanje gvožđa, prevenira pojavu katarakte, olakšava simptome prehlade i pojačava opštu odbrambenu sposobnost organizma. Brokoli sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu - koja podržava rast tkiva fetusa.

Minerali
Da li ste znali da brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža?U brokoliju ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak, a lako apsorptivna forma kalcijuma sadržana u ovom povrću - pomaže razvoj i zdravlje kostiju. Od minerala još sadrži fosfor, gvožđe i hrom.

Vlakna
Velika količina vlakana pospešava funkciju sistema za varenje i smanjuje holesterol u krvi.

Antioksidansi
Poslednjih godina, glavna pažnja je usmerena na tri moćna antioksidansa sadržana u brokoliju - pre svega na indol, koji prevenira hormonski zavisne kancere (dojke i prostate). On potpomaže takozvane dobre hormone, koji se bore protiv destruktivnih. Sulforafan ima slično - i preventivno, i terapijsko dejstvo. Indirektni je antioksidans, to jest potpomaže antioksidantno dejstvo sličnih materija (vitamina E, koenzima Q10), prevenira kardiovaskularne bolesti i stres. Ima produženo dejstvo i otporan je na toplotu, ali nije otporan na starenje brokolija. Ovo povrće sadrži i dobro poznat antioksidans beta karoten, koji usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Upotreba u kuhinji
Brokoli se koristi obaren za salatu, ili sa krem sirom, ali i kao deo raznih đuveča, jela sa pirinčem, čorbi, kao dodatak pasti. Najbolje je da se sprema na pari ili kratkotrajno kuva, jer tako gubi najmanje flavonoida.

1 коментар: