среда, 10. април 2013.

Keleraba


Keleraba ( Brassica oleracea var. gongylodes ) – ukusno je i korisno povrće, pomalo neobičnog izgleda, sa stabljikom i “jabukom” iz koje rastu lisnate peteljke. Keleraba pripada porodici kupusa, a vodi poreklo iz severne Evrope. Mladi plodovi su vrlo sočni, mekani i ukusni, pa se koriste sirovi kao salata, a stariji se najčešće kuvaju, dinstaju, ili peku. Mlado lišće i stabljika kelerabe su takođe jestivi i sadrže više vitamina i minerala ( naročiti karotina i fosfora) nego zadebljala “ jabuka”.


Keleraba i zdravlje
Keleraba je izrazito bogata vitaminima i dijetnim vlaknima, a sadrži samo 27 kcal na 100g.
Sveža keleraba je dobar izvor vitamina C, obezbeđuje 62mg na 100g. Vitamin C (askorbinska kiselina) je rastvorljiv u vodi i moćan je antioksidant. On pomaže organizmu u održavanju zdravog vezivnog tkiva, zuba i desni.Njegova antioksidantna svojstva štite organizam od bolesti i karcinoma, a pomažu izbacivanje štetnih slobodnih radikala.

Keleraba, kao i drugi članovi porodice kupusa, sadrži fitohemikalije povoljne za zdravlje ljudi, kao što su sulforafan i indol-3-karbinol, koji štite od raka prostate i debelog creva.

Ovo povrće sadrži značajne količine vitamina B kompleksa, kao što su niacin, vitamin B6 (piridoksin), tiamin, pantotenska kiselina. Ovi vitamini se ponašaju kao kofaktori enzima u različitim metabolizmima unutar organizma.

Keleraba sadrži puno minerala, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska, suzbijanjem efekata natrijuma. Mangan se koristi kao kofaktor za antioksidantni enzim superoksid dismutazu.
Lišće kelerabe, takođe sadrži izobilje karotena, vitamina A, vitamina K, minerala i vitamina grupe B.

Treba znati
* Najbolje je jesti svežu kelerabu, jer termičkom obradom gubi na sadržaju vitamina C.

* Mlada sirova keleraba može da se doda ne samo u sezonske, već i u salate sa voćem, ribom, mesom, sirom ili semenkama. Sve može da se začini prelivima od sirća ili jogurta, uz dodatak soka i korice agruma.

* Može da se kuva cela oko 30 minuta, ili isečena 10-ak minuta, da bude mekana. Biće ukusna i ako se priprema na pari, dinsta, kuva pa pohuje, ili peče cela u rerni.

Нема коментара:

Постави коментар