среда, 24. април 2013.

Lekoviti jogurt

Lekoviti jogurt

Jogurt, namirnica koja se od davnina koristila kao lijek, tek je u zadnjih desetljeće i pol  dobila zasluženo mjesto na listi. Svestrana mliječna namirnica prepuna kalcija i proteina, koja sadrži „dobre bakterije“ (probiotike) i pomaže u prevenciji visokog tlaka, u našu bi prehranu trebala biti uvrštena svakodnevno. Samo jedna čašica jogurta sadrži važne vitamine B skupine (poput vitamina B12 i B5), fosfor, cink, riboflavin i kalij. Punomasni jogurti sadrže i vitamin E. Lako je probavljiv  a istraživanja su potvrdila da ga je preporučljivo konzumirati i kod osoba koje ne podnose laktozu jer u procesu pretvaranja mlijeka u jogurt, laktoza se pretvara u mliječnu kiselinu te tako nije opasna za osjetljive osobe.


Također, jogurt je namirnica koja sadrži vrlo malo kalorija, pa se nalazi na listama dopuštene hrane kod raznih dijeta (u zadnje vrijeme sve popularnije jogurt-dijete) a redovito ga uzimaju i sportaši nakon napornih treninga jer zbog visoke razine proteina tijelo opskrbljuje prijeko potrebnim aminokiselinama . Dobar je i za loš zadah, kao i za liječenje afti u ustima, povećava razinu dobrog kolesterola u krvi koji čisti arterije, kao i ravnotežu vaginalne flore jer zadržava zaštitu od loših bakterija. S obzirom da organizam lakše uzima kalcij iz fermentiranih mliječnih proizvoda, idealan je za djecu. Kod upotreba antibiotika, uzimanje jogurta gotovo je obavezno jer antibiotici ubijaju i dobre i loše mikrobe, uslijed čega dolazi do poremećaja u crijevima što nerijetko izaziva proljev. Lactobacillus acidophilus u jogurtu obnavlja crijevnu floru i sve dovodi natrag u normalu.

Kod kupovine jogurta uvijek obratite pozornost na rok trajanja (birajte što kasniji datum) i na natpis, te radije birajte jogurte na kojima piše „bio“ ili „aktiv“.  U zadnje vrijeme sve je širi izbor jogurta; od tekućih, voćnih, krutih, kremastih do desertnih. Neizostavan je kod pripreme raznih jela i slastica ali i smanjuje simptome gripe i prehlade kao i njihovo trajanje.
Sjetimo se koliko nas je puta baš jogurt spasio od opekotina nastalih neopreznim izlaganjem suncu, ali jogurt također, koristimo li ga kao masku za lice, ujednačava i kožu, čisti je i zateže. Zasigurno i sada u hladnjaku imate jednu čašicu pa provjerite!
Napomena: Jogurt treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 4 °C do 8 °C, a neotvoren može stajati i do 30 dana.


1 коментар:

  1. Kako od domaceg nekuvanog mleka da napravim jogurt?
    Napravio sam kiselo mleko tako sto sam sipao mleko u ciniju i stavio ga na sunce. Kako da napravim domaci jogurt?

    ОдговориИзбриши