субота, 6. април 2013.

Perite zube sodom bikarbonom


Prirodni sastojak koji će popraviti zdravlje vaše usne šupljine bez ikakvih štetnih sastojaka.
Soda bikarbona upotrebljava se za pranje zubi već preko 150 godina. Za nju se kaže da je dobro abrazivno sredstvo, pa se stoga pretpostavlja da je štetna za caklinu. Međutim, vrijednost RDA („Relative Dental Abrasivness“) za sobu bikarbonu iznosi 7, dok su vrijednosti pasti za zube veće od 35 ( skala RDA je od 0-200). Dakle veća vrijednost RDA, veća je štetnost za zube. Prema tome možemo zaključiti da je najmanje štetna.


Postoji mnogo razloga zbog kojih predlažemo da koristite sodu bikarbonu kako sredstvo za pranje zubi. Ne samo da je najmanje štetno abrazivno sredstvo nego i izbjeljuje zube, uklanja mrlje te ubija bakterije u usnoj šupljini te na taj način poboljšava zdravlje desni i sprječava krvarenja.
Vjerojatno se pitate kako zapravo djeluje soda bikarbona?
Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je bijeli, kristalni, blago alkalni prah. U dodiru s vodom dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Kada sodu bikarbonu stavite u usta ona se povezuje s molekulama koje čine caklinu te dolazi do reakcije oksidacije. Dakle, oksidacijom nartijeva bikarbonata uklanjanju se mrlje kave, duhana za žvakanje i pušenja.
Kako prati zube sa sodom bikarbonom?
1)      Najpraktičnije je da sodu bikarbonu uspete u malo posudicu tako da je možete lakše mijenjati svakih nekoliko tjedana jer vrlo brzo nastanu       grudice zbog vlažne četkice za zube.
2)      Umočite svoju vlažnu četkicu za zube u posudicu. Četkicu možete i navlažiti s vodicom za ispiranje usta ako vam smeta okus sode bikarbone.
3)      Stavite što više sode bikarbone na četkicu.
4)      Perite zube dvije minute, 15 sekundi trljajte zubi tako da se soda pomiješa sa slinom i postane kremasta jer ako stavite sodu bikarbonu direktno na desni može ih iritirati.
5)      Četkajte jezik 20 sekundi jer ćete na taj način uništiti bakterije na jeziku.
6)      Isperite čistom vodom ili vodicom za ispiranje zubi koja će usnu šupljinu malo osvježiti.
Osobno vjerujem da je bolje koristiti proizvode koje ne sadrže konzervanse odnosno one koji sadrže isključivo prirodne sastojke. Ako vam se ne sviđa okus te biste željeli nastaviti koristiti komercijalne paste za zube koje sadrže dosta fluorida (velika vrijednost RDA) te su štetne za zdravlje ipak ćemo vas zamoliti radi vas samih da pomiješate sodu bikarbonu sa jako malo paste za zube. Paste za zube sadrže različite kemikalije koje mogu izazvati alergije te razne oboljenja usne šupljine. Soda bikarbona čini se kao najbolji izbor za održavanje higijene usta: nije štetno abrazivno sredstvo, usporava razvijanje bakterija, uklanja mrlje, povećava pH vrijednost čime se smanjuje rizik razvijanje raznih bolesti te je također ekonomski isplativo.

Нема коментара:

Постави коментар