уторак, 16. април 2013.

Pistaci

Izvor slike: http://www.ads-vs-reality.com
Pistaći su pustinjska biljka, koja je izdržljiva na visokim temperaturama. Poreklom su iz južnog Turkmestana, ali su pre oko 4000 godina doneti na Mediteran, gde se danas planski gaje. Imaju jako dugu i interesantnu istoriju. Uzgajani prvo u zapadnoj Aziji, pistaći su poznati kao jedni od najstarijih cvetnih stabala. Zahvaljujući pogodnoj klimi, širili su se preko Blistog Istoka do Mediterana, gde zbog svog karakterističnog ukusa ubrzo postaju tražena poslastica, naročito među kraljevskim porodicama širom sveta. Legenda kaže da je kraljica od Sabe zabranila "običnim smrtnicima" konzumiranje ovog ploda, proglasivši ga za isključivo kraljevsku hranu. Opet, prema hrišćanskoj legendi, pistaći su na Zemlju dospeli posredstvom samog Adama...



U ishrani se uglavnom koriste sirovi, kao grickalica, ali i kao sastojak mnogih delikatesnih poslastica.

Pistaći su bogati kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, vitaminima A, C, E, kao i folatima. Od mikroelemenata sadrže gvožđe, cink, bakar, mangan i selen. Dosta su kalorični -100g pistaća ima 557 kalorija, što je inače nešto niže od drugih orašastih plodova. Osim masti, ugljenih hidrata i belančevina sadrži i znatnu količinu dijetnih vlakana.

Osim što su ukusni, pistaći su vrlo zdravi i hranljivi. Dokazano je da blagotvorno utiču na srce, smanjujući nivo holesterola i šećera u krvi. Znatni sadržaj antioksidanasa utiče na jačanje imuniteta, pa čak i na smanjenje rizika od tumora. Visok nivo kalijuma, a nizak natrijuma omogućava izbacivanje tečnosti, što je posebno važno za osobe sa povišenim krvnim pritiskom. Ako su posoljeni ova prednost ne samo da je anulirana, već slani pistaći utiču na porast krvnog pritiska. Fosfor i kalcijum utiču na formiranje jakih kostiju i zuba, a kod odraslih smanjuju podložnost osteoporozi. Lutein, važan sastojak pistaća, pozitivno utiče i na zdravlje kože. Odlična sue zamena za grickalice i idealna užina za najmlađe. U stara , pistaći su korišćeni i kao lek - bilo je preporučljivo uzimati ga protiv zubobolje i ciroze jetre, a korišćen je i za povećane potencije kod muškaraca.

Нема коментара:

Постави коментар