среда, 10. април 2013.

Rotkvice


Nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. Prema rečima bečkog stručnjaka za namirnice Martina Hofera, rotkvice naš organizam snabdevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. Kako bi duže od dva dana ostale sveže i hrskave. ovaj bečki stručnjak Vam savetuje da ih zajedno sa korenjem stavite u posudu sa vodom i tako držite u frižideru.
Kada se narežu i nekoliko sati odleže u hladnoj vodi, rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predelo ukoliko ih napunite nadevom od mekanog sira.
Bilo začinjene u salati ili sveže kao dodatak na hleb namazan margarinom - rotkvice su prave vitaminske bombe.
Prilikom kupovine, rotkice moraju imati sveže zeleno lišće s korenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje.
Da biste ih proverili, lagano ih pritisnute. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke.
Rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u plastičnoj vrećici u frideru najviše 5-7 dana.
Pola šoljice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava veliku količinu kalijuma, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.
* fosfor (20 mg)
* kalijum (233 mg)
* vitamin C (31,25% preporučenih dnevnih potreba)
* folna kiselina
* dijetalna vlakna
* kalcijum (25 mg)
* gvožđe (0,34 mg)
* pigment antocijan (crvena boja) - za koji se vjeruje da ima super antioksidativna svojstva.

Нема коментара:

Постави коментар