петак, 3. мај 2013.

Kuvana hrana


U pravilu ne smeta mnogo ako se ponekad jede kuhana hrana (ali ne i pečena), pod pretpostavkom da se u dovoljnim količinama jede sirova hrana. Mi danas živimo u atomsko doba, i ako se probavom velikih količina kuhane hrane sami "upropaštavamo", time izazivamo u sebi tjelesni i duševni konflikt koji predstavlja određenu zapreku i smetnju našem postojanju.
Sokovi iz svjcžeg sirovog voća i povrća su zapravo sredstva pomoću kojih mogu biti sve stanice u našem tijelu osigurane elementima koji su im potrebni, i to na lako prihvatljiv način. Vi morate znati da kuhane i prerađene živežne namirnice mogu doduše sadržavati u sebi život, ali one ne posjeduju snagu kojom bi na ispravan način obnovile naše stanice. Stalnim probavljanjem kuhanih i prerađenih živežnih namirnica dolazi do izrazitog slabljenja naših stanica i našeg tkiva. Nijedan lijek na svijetu ne donosi u krv nešto čime bitijelo moglo neprekidno vršiti obnovu. Čovjek može dnevno pojesti četiri ili pet velikih obroka, a da tijelo i dalje osjeća nedostatak i glad za životnom energijom ti hrani, da osjeća smetnje u pogledu uravnoteženosti encima. Voćni sokovi su pročistači čovječjeg tijela.

 Naravno da voće mora biti zrelo. Jedna jabuka na dan udaljuje od nas liječnika, razumije se, pod pretpostavkom da inače jedemo dovoljno "svježe hrane. Voće - uz svega tri ili četiri iznimke - ne smijete nikada jesli zajedno s proizvodima od škroba i šećera. Voće opskrbljujetijelo sa svim potrebnim ugljičnim hidratima i šećerom. Sokovi od povrća su istovremeno hranitelji i obnovitelji tijela. Oni sadrže sve aminokiseline, minerale, soli, encime i vitamine potrebne ljudskom tijelu, pod pretpostavkom da je riječ o svježcm povrću, sirovom, pravilno ekstrahiranom (iscijeđenom) i pripremljenom bez konzervansa. Sve dragocjene stvari u životunisu lako dostupne, pa tako ni onaj dio povrća u kojemu je koncentrirana najveća vrijednost životonosne energije, budući da se krije u vlaknastim sastojcima. Stoga je nužno sirovo povrće i salate dobio sažvakati. Na kraju krajeva čovjeku je namijenjena prvenstveno sirova hrana. Ali nije svatko u stanju preko noći promijeniti životnu naviku te kuhanu, neprirodnu hranu zamijeniti sirovim živežnim namirnicama. Istini za volju, neočekivano brza promjena mogla bi izazvati smetnjekoje dotični čovjek ne bi razumio, a mogle bi biti vrlo korisne. U takvim situacijama je mudro potražiti savjet kod nekoga tko ima iskustva s reakcijama što ih izaziva nagla promjena u prehrani, npr. kod nekog praktičara prirodnog zdravlja koji u Njemačkoj vode preko 50kružoka. U svakom slučaju svježi sokovi od povrća korisni su kao dopuna svakoj prehrani, aosobito ako se čovjek ne hrani osobito zdravom hranom, ako jede sve što mu prija. Ukoliko ste i vi jedan od onih koji uzimaju hranu bez ikakvog plana, znajte da sokovi imaju za vasživotno presudno značenje, budući da opskrbljuju vaše tijelo potrebnim životnim elementimai vitaminima koji uvelike nedostaju u kuhanim i prerađenim živežnim namirnicama. S druge pak strane, ni stopostotna sirova hrana bez svježih sirovih sokova nije dostatna. A nije dostatna zato što se iznenađujuće velik dio molekula iz kojih se sastoji hranjiva tvar u sirovoj hrani za vrijeme probave i primanja hranjivih tvari primjenjuje kao gorivo, što obično trajedva ili tri sata nakon obroka. Te molekule doduše posreduju hranu tijelu, ali samevećim dijelom sagoijevaju, tako da samo manji dio ostaje na raspolaganju za obnovu slanica itkiva. Ako pijete svježe sirove sokove, stanje je posve drukčije. Sokovi su za desetak do petnaestak minuta probavljeni i gotovo u cijelosti primijenjeni obnovi i prehranjivani ustanica i tkiva, žlijezda i tjelesnih organa. Čitav postupak probave i prihvaćanja hranjivih tvari postiže najveću moguću brzinu i odvija se uz minimalni gubitak vrijednosti u probavnom sustavu. Važno je da svoje sokove pijete dnevno svježe, bez obzira na način i vrstu postupka pomoću kojega ih iscijedujete. Što je sok bolje ekstrahiran (iscijeđen), to je prirodniji idjelotvorniji.

Нема коментара:

Постави коментар