недеља, 12. мај 2013.

Sve sto trebate znati o Kozijem mleku.


Predrasude i istine o kozjem mleku. Zašto je zapostavljeno kozje mleko u ishrani kada ima fantastična svojstva


Kozje mleko je izuzetno zdrava namirnica. Tim pre jer je i sama koza čuvena spram svog zdravlja, izdržljivosti i čistoće. Mnoge legende i čudesne zdravstvene tvrdnje su izrečene na račun kozjeg mleka i kozije surutke. Pa ipak, malo se koristi u ishrani i traži. Za razliku od kravljeg mleka koje izaziva jake i široke alergijske reakcije kozje mleko je na tom planu bezbedno. Takodje, kravlje mleko se teško vari nakon 30-e godine života ali ne i kozje mleko koje je lako svarljivo, i samim tim lakše za konzumaciju starijim licima i rekonvalescentima.

Da bi podstakli naciju koja je sve više podložna bolestima, skrećemo vam kroz jedan tekst o kozjem mleku farme i mlekare Select milk iz Indjije o značaju koju ima kozje mleko i kozji proizvodi – kozja surutka, kozji jogurt, kozji sir. Posebno je popularna uzadnjih godina tvrdnja i priča koliko i kako dobro deluje kozja surutka na bolesnu jetru, cirozu i oštećenja jetre, kako kozja surutka regeneriše tkivo jetre.
Kozje mleko je dragoceno za decu. Osim što ima fantastična biološka i nutritivna svojstva kozije mleko je i jak imunostimulator i podiže imunitet. Vekovima su teški bolesnici i slaba i rahitična deca dobijala kozje mleko kao lek za slabo zdravlje. I mnoge priče naših predaka mogu posvedočiti koliko njih je spaslo kozije mleko.
Kozje mleko je skuplje u odnosu na kravlje mleko jer dnevni prinos mleka po kozi je i do 10 puta manji od prinosa mleka prosečne krave. Potrošnja kozjeg mleka u svetu je 2% u odnosu na kravlje mleko. Najviše kozjeg mleka se troši na izradu čuvenog kozjeg sira koji je gastronomska poslastica.
.

Kozje mleko istine i predrasude

.
Da li je kozije mleko zbog postojećih predrasuda kod potrošača zapostavljeno u našoj ishrani ?
Da. Na žalost, zapostavljeno je.
Kako to ispraviti i približiti ove sjajne kozje proizvode potrošačima?
Vrlo jednostavno. Treba samo probati naše kozje proizvode i stvorene predrasude o neprijatnom ukusu ili mirisu nestaju.
Uz napomenu da neprijatan ukus i miris kozjeg mleka ili jogurta potiču od nehigijene pri proizvodnji i preradi sirovog kozjeg mleka. Mi garantujemo samo za naše Select milk kozje proizvode, a na Vama je da se uverite.
Alergična sam na kravlje mleko. Mogu li piti kozije mleko?
Da, možete piti kozje mleko ukoliko ste alergični na protein αs-1 kazein koji izaziva alergijsku reakciju kod mnogih ljudi, a koji se za razliku od kravljeg mleka, u kozijem nalazi samo u tragovima.
Rečeno mi je da se držim podalje od mlečnih proizvoda i laktoze. Da li kozje mleko u sebi sadrži laktozu?
Da sadrži ali u manjoj i prihvatljivijoj meri za alergične osobe. Prirodno je da mleka svih sisara, uključujući majčino, sadrže laktozu – mlečni šećer. Međutim, mnogi ljudi kod kojih je dijagnostikovana intolerancija na laktozu, mogu da konzumiraju kozje mleko zahvaljujući njegovoj dobroj probavljivosti. Brzim prolaskom kroz probavni sistem, kozje mleko ostavlja manje neprobavljenih ostataka u debelom crevu da fermentuju, što prouzrokuju neprijatne simptome intolerancije na laktozu.
 Imam osetljiv stomak. Da li je kozje mleko dobro za probavne probleme?
Kozje mleko nije lek, ali je zdrava hrana sa velikom prednošću lake probavljivosti zbog mekšeg gruša i manjih, za apsorpciju pogodnijih, masnih kapljica. Zbog toga je kozje mleko izuzetno pogodno za osetljive i spore probavne sisteme. Primera radi, kozije mleko se probavi za oko 40 min, a kravlje oko 2.5 sata.
Kako se i koliko u nutritivnom sastavu kozje mleko razlikuje od kravljeg?
U poređenju sa kravljim, kozje mleko sadrži 13% više kalcijuma, 25% više vitamina B6 i 47% više vitamina A. Takođe sadrži i veće koncentracije hlora, bakra i mangana.
Može li se kozje mleko zamrzavati i tako čuvati u frižideru?
Kao i većina mlečnih proizvoda i kozje mleko se može zamrzavati. Predlažemo Vam da kozje mleko kada odmrzavate iz frižidera da ga nakon toga iskoristite najkasnije za 7 dana. Da bi zadržalo dobar ukus, ne zamrzavajte kozje mleko duže od 6 meseci.
Da li je vaše Select milk kozje mleko sertifikovano kao organsko?
Naši proizvodi nisu „sertifikovani kao organski“, ali su potpuno prirodni i ne sadrže antibiotike, konzervanse, pesticide ili hormone rasta.
Da li su proizvodi od kozjeg mleka Select milk-a podvrgnuti homogenizaciji?
Da ali prirodnim putem. Kozje mleko je prirodno homogenizovano.

2 коментара:

  1. Анониман13. мај 2013. 09:27

    Neznam dali e vistina no sum prochitala deka mlekoto od zolta koza Alpinka e mnogu dobro protiv kancer ,ako nesto znaete kazete .

    ОдговориИзбриши
  2. Sve zavisi od toga kako se koza hrani. Mozes ti cuvati alpinku u stali i davati joj seno ili slamu tokom cele godine i imace losiji kvalitet mleka nego moja 'obicna' koza koju svaki dan vodim na pasu i jede lisce i pase zalenu travu. Najbitnije je ishrana!

    ОдговориИзбриши