четвртак, 25. септембар 2014.

6 prirodnih antibiotika koje imate u svome domu

cimet i med






















Svi znamo da su antibiotici uz napredak medicine dostigli to da su zapravo kemijskog spoja nekoliko prirodnih tvari. Na kutijama i uputama stoji da se uvijek treba posavjetovati s liječnikom. Ali zašto, na primjer, kada vas usred noći probudi neki jak bol ne biste posegli za prirodnim antibiotikom, koji sigurno imate u vašoj kuhinji.


1. Kadulja

“Zašto da umre čovjek kojemu u vrtu raste kadulja?”, Pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već tisućama godina koristila kao antibiotik. Kadulja je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.
Arapi su vjerovali da je kadulja ključ za dug život. Znanstveno je dokazano da ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska i antivirusna svojstva, a danas se redovito koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.

2. Med

Med, u svojoj sirovoj formi, se koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo prije nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama diljem svijeta, za razne rane i bolesti. Danas je i znanstveno dokazano da ovaj slatki lijek ima antibakterijska svojstva, da može djelotvorno izliječiti osip na koži, opekline i ogrebotine, očisti zube i usta od bakterija, te zaustavi krvarenje desni, a djelotvoran je u liječenju čireva i plikova. Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno odabrati pravi med.
Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, točnije, ne smije biti pasteriziran.

3. Cimet

U jednoj studiji koju je provela skupina kirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, dok je u drugoj studiji otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, au trećoj, je otkriveno da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Escherichia coli.

4. Češnjak

U vrijeme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, češnjak se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštitili od bolesti. Luk dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom luku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetnika. Znanstvenici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. Luk učinkovito liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale.

5. Klinčić

Čak i danas, stomatolozi koriste ulje klinčića kao oralni antiseptik i za dezinfekciju korijenskih kanala (jako poznati miris koji se može osjetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u karanfilićima, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentirali mnogi znanstvenici diljem svijeta.
Ako želite ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najučinkovitiji kada se od njega napravi ulje.

6. Origano

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali, najljekovitiji vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, au Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Нема коментара:

Постави коментар