среда, 10. април 2013.

Nar


NAR ILI ŠIPAK (Punica granatum) uzgaja se još od antičkih vremena u zapadnoj Aziji i severnoj Africi. Kod mnogih naroda ova voćka smatrana je simbolom plodnosti, nade i sreće. Nar je veoma bitan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini i kozmetici.


Najblagotvorniji delovi ploda nara koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime jesu sok i seme. Plod je bogat svim vitaminima, a posebno vitaminom C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto dnevne potrebe za vitaminom C kod odraslih osoba. Crvenu boju ovaj plod dobija od antocijanida i tanina, a poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog delovanja ove voćke. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima karakterističan prijatan i po malo kiselkast ukus.


Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ukoliko pijete sok od nara godinu dana, spustićete pritisak za oko 21 odsto i značajno pojačati dotok krvi u srce.
Potvrđeno je da sok nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, pa nauka potvrđuje ono što su drevni narodi oduvek znali - nar je čudotvorna voćka.

Ulje semenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate.

Ali da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, pre svega kod karcinoma prostate, muškarci mesecima, svakoga dana, treba da piju po četvrt litra soka od nara, pokazala su naučna istraživanja. Sok od nara poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa, a naučnici tvrde ima i veliki potencijal u lečenju erektilne disfunkcije.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja.

Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje nara kod pojave depresije i osteoporoze. Nar je blagotvoran i u lečenju posekotina, opekotina i drugih rana.

Ginekolozi su utvrdili da jedan nar dnevno ublažava uobičajene tegobe u klimaksu, upravo zbog materija sličnih estrogenima, ženskom polnom hormonu. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, a zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa i zdrava kosa, kao i duševni mir.


USPORAVA STARENJE
Koži se mogu vratiti mekoća i energija ako se redovno masira smesom od od četiri supene kašike meda, šest maslinovog ulja, 120 mililitara vode i dve supene kašike svežeg soka od nara.

Dobijenom smesom izmasira se celo telo, ostavi da deluje pola sata, a zatim se ispere vodom.

Inače, britanski naučnici radili su mnogobrojna istraživanja da bi dokazali da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju u DNK u ćelijama, te da se na taj način usporava i proces starenja.

Istovremeno, nar oslobađa od stresa i poboljšava seksualni život

Нема коментара:

Постави коментар