среда, 10. април 2013.

Pomorandza


Narandža
Opis:

Narandža je hibrid citrusa. Nastala je ukrštanjem Citrus maxima i mandarine (Citrus reticulata). To je malo zimzeleno drvo visoko do 10 metara. Plod je okruglog oblika, sa sočnim i aromatičnim mesom slatko-nakiselog ukusa.

Poreklom:

Narandže su poreklom iz Kine.

Vrste:

U svetu se koristi više od stotinu vrsta narandži (narandža, pomorandža, mandarina, klementina...).Brazil je trenutno najveći proizvođač narandži u svetu.

Narandža u ishrani

Nutritivni sastav:

Narandža (100g):


Kalorija 47 (197 kJ)
Ukupno masti 0.1g
Zasićene masti 0.1g
Holesterol 0mg
Natrijum 0mg
Ugljenihidrati 11.8g
Dijetalna vlakna 2.4g
Šećeri 9.4g
Proteini 0.9g
Kalcijum 40mg
Kalijum 181mg


Lekovito dejstvo:

Ovo voće je dobro u borbi protiv prehlada, a povećava i apetit jer organske kiseline podstiču lučenje želudačnog soka.Dobro ih je jesti u svežem stanju, a i u raznim salatama (voćnim ili sa povrćem kombinovano sa jajima ili tunjevinom).U stvari svaki dan treba započeti sveže ceđenim sokom od narandže zaslađenim medom. Pomorandža može pomoći kod upale desni, neplodnosti, raka pankreasa, raka pluća, visikog pritiska,astme, bronhitisa, lošeg varenja, poremećaja rada jetre, kararakte i povišenog holesterola. Jača reproduktivneorgane, vezivna tkiva, žlezde sa unutrašnjim lučenjem, oragne za disnaje, oči i jetru.
Narandža povoljno deluje kod sledećih bolesti i tegoba:
akne
alergija
anemija
astma
bolesti grla i nosa (krajnici)
bolovi u stomaku i želucu
bronhitis
glavobolja
grip i prehlada
depresija
dijabetes
ekcem i herpes
zadah iz usta
za jačanje zglobova
za normalan rast
za poboljšanje koncentracije,itd.

Zanimljivosti:

Narandža vas može učiniti srećnim

Ljudski mozak je kompleksan organ koji je sposoban za ogromne podvige, ali takođe može biti i prevaren. Konkretno, mozak ne razlikuje stvarnost od onoga što se da zamisliti. Tehnika koja će biti objašnjena naišla je na razne kritike, a zasniva se na ideji o "vizuelizaciji".Zatvorite oči i zamislite da držite veliku sočnu, zrelu narandžu. Sada zamislite kako ljuštite koru te iste narandže. Zamislite tanak mlaz sokova iz kore. Zamislite oštar miris sveže narandže kako ispunjava vazduh. Sada zamislite lepljiv sok od narandže na vašim prstima, kao i sladak ukus na vašem jeziku prilikom prvog zalogaja. Reakcija vašeg mozga nije ništa drugo već želja da se izljušti narandža i pošalje signal do vaših pljuvačnih žlezda u isčekivanju nečeg ukusnog. Na koji način ovaj primer može imati veze sa vašim poslom, kako možete koristiti ovaj fenomen kako biste bili srećni? Poenta je u sledećem. Izaberite posebnu veštinu ili oblast koju želite da poboljšate, ili jednostavno izaberite jedan od vaših ciljeva. Provedite barem 5 minuta svakodnevno opuštajući se na mirnom mestu, vizuelizacijom, sebi popunite svoj zadatak ili cilj. To je sve što je potrebno, ali morate to da radite redovno. Jedan od razloga zašto je ova tehnika toliko uspešna je u tome što ćete uvek zamisliti sebe kako ste uspešni u onome o čemu mislite. Zašto biste želeli da zamislile sebe kako vam nešto ne ide ili ne radite dobro? Kada dođete do toga da izvršite odabrani zadatak u stvarnosti, od vaše podsvesti se očekuje da ga obavlja savršeno, kao što ste i vi mnogo puta ranije u vašoj mašti. Na taj način izgradićete jak pozitivan mentalni stav. Ako mislite da idete u propast sve vreme, onda će zasigurno to tako i biti. Možda sada mislite da ova ideja zvuči potpuno ludo, ali ne odbacujte je prerano. Uz malo kreativnog mišljenja ova tehnika može vam pomoći za poboljšanje efikasnosti mnogih poslovnih veština i postizanja svojih ciljeva. Vizuelizacija i ne može potpuno da zameni tradicionalnu praksu i iskustvo. Međutim, kada se koristi zajedno sa njima, može brzo dovesti do uspeha.

Нема коментара:

Постави коментар